Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ «ΚΥΜΑ»
Νέα τραγωδία και επικίνδυνοι σχεδιασμοί σε εξέλιξη

Νέα τραγωδία με ένα νεκρό 4χρονο κορίτσι σημειώθηκε χτες το πρωί στα νερά του Αιγαίου. Στις 6.20, το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού ενημερώθηκε για την παρουσία προσφύγων στη νήσο Ρω. Το σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στο σημείο, όπου εντόπισε 29 άτομα και το τετράχρονο κορίτσι νεκρό. Κατά δήλωση των διασωθέντων, το παιδί πνίγηκε κατά την προσπάθειά του να βγει στη στεριά. Οι πρόσφυγες μαζί με το νεκρό κορίτσι μεταφέρθηκαν με το πλωτό σκάφος του Λιμενικού από τη νήσο Ρω στη Μεγίστη.

Την πρόθεση της κυβέρνησης, να φέρει στην Αθήνα τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη μετά την απόφαση των αρχών των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων μόνο σε Αφγανούς, Σύρους και Ιρακινούς, γνωστοποίησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα, με βάση την εθνικότητα είναι παράνομη». Πρόσθεσε ότι στην Κω θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που υπάρχει στην Κω με ορισμένες ΜΚΟ, είναι ότι τη διαχείριση μιας κρατικής ελληνικής και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής δομής και συγκεκριμένα το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της την περασμένη Παρασκευή η Danish Refugee Council (DRC). Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα να «κατέβει» η ανακοίνωση από την ιστοσελίδα. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της DRC Αντρέα Καμ, εκφράζεται «η ειλικρινής συγγνώμη προς τις ελληνικές αρχές για αυτό το λάθος. Η ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε χωρίς τη δική μου έγκριση», αναφέρει ο Α. Καμ, «σε πρόχειρη μορφή και πριν να έχουμε την ευκαιρία να ζητήσουμε την έγκριση από τις ελληνικές αρχές για το περιεχόμενό της». Η τελευταία διατύπωση γεννά ερωτήματα για το τι είδους επαφές και διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τις ελληνικές αρχές με ορισμένες ΜΚΟ.

Επίσης, κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, ικανό να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 άτομα θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις στο ΑΠΕ του Πολ Κόρνου, συντονιστή της δράσης της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee) στη Λέσβο, η οποία κατασκεύασε το κέντρο και θα το λειτουργήσει. Το κόστος της κατασκευής του ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύφθηκε από πόρους της IRC. Από πόρους της οργάνωσης αυτής θα καλυφθεί και το κόστος λειτουργίας του κέντρου τον πρώτο χρόνο, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του 2016, κόστος που θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Στο κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της IRC θα εργάζονται 70 συνολικά άτομα με ετήσιες συμβάσεις, το 90% δε από αυτούς προσλαμβάνονται από τα χωριά γύρω από το Κέντρο, κυρίως από το Μόλυβο και τη Συκαμιά.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε να φύγει η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν. Μία δήλωση που εντάσσεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων, αλλά και με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για αδυναμία διαχείρισης του Προσφυγικού από την Ελλάδα και τη συγκρότηση κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία. Πρόκειται για σχέδια που ανοίγουν «παράθυρο» για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και εντάσσονται στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή.

Οπως ανέφερε χτες ιστοσελίδα της Σλοβακίας, ο πρωθυπουργός της χώρας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν, δεδομένου ότι δεν έχει καμία δουλειά να βρίσκεται σε αυτή. Η ιστοσελίδα, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASR, σημειώνει ότι όταν ο Ρ. Φίτσο ρωτήθηκε εάν κάτι τέτοιο συζητείται σε επίπεδο ΕΕ τόνισε ότι ανεπίσημα όλοι είναι πεπεισμένοι για αυτό. Να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», κάλεσε τον Ρόμπερτ Φίτσο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ