Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΝΙΑΛΑ ΑΓΡΑΦΩΝ
Υπόσχεση αγώνα

Εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του ΔΣΕ στη Νιάλα Αγράφων έγινε την περασμένη Κυριακή 8 Ιούλη

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη δύσκολη διαδρομή, πολλοί αγωνιστές, αγωνίστριες και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ανέβηκαν στην κακοτράχαλη και ανεμοδαρμένη Νιάλα των Αγράφων για να προσκυνήσουν, εκεί όπου στις 12 Απρίλη του 1947 αντάρτες του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, αφού χτυπήθηκαν από φοβερή χιονοθύελλα. Εδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση μνήμης, την περασμένη Κυριακή, 8 Ιούλη, που διοργάνωσαν η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ και η ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, για ν' αποτίσουν φόρο τιμής στους μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Φέτος, συμπληρώνονται 55 χρόνια από εκείνη την τραγική ημέρα του Απρίλη του 1947, όταν τα τμήματα του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, αντιμετωπίζοντας την εκστρατεία της τότε μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης και των Αγγλων, διαβαίνοντας τη Νιάλα, υποχρεώθηκαν εξαιτίας των δυσκολότατων καιρικών συνθηκών να διανυκτερεύσουν στα αντίσκηνα των φαντάρων του κυβερνητικού στρατού. Τραγικός ο απολογισμός αυτής της αναγκαστικής διανυκτέρευσης. Στοίχισε το θάνατο πολλών μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών στελεχών, του Σούλα, του Ταγκούλη, καθώς και την εκτέλεση, με απόφαση των εκτάκτων στρατοδικείων της σκοπιμότητας, του Γραμματέα Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ Βασίλη Τσιρώνη, της αγωνίστριας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και πολλών άλλων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στην ομιλία της στην εκδήλωση η Χρυσούλα Γκόγκογλου, γενική γραμματέας της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στον ηρωισμό και στο μαρτυρικό οδοιπορικό των αγωνιστών που πιάστηκαν στη Νιάλα. Στους μαχητές, που, όπως είπε, «αγέρωχοι στήνουν το χορό και τραγουδούν: "Για μια ζωή ευγενικιά, δίνουμε τη ζωή μας, χαρά σ' αυτόν που παρατά για μια στιγμή τον κόσμο"». Και συνέχισε την αφήγηση: «Πρώτη στο χορό η Ευαγγελία Κουσιάντζα, με το κόκκινο φόρεμα ν' ανεμίζει στην τελευταία αυγή της ζωής της. Αποχαιρετά τη ζωή, το λαό, το Κόμμα της. Ζητοκραυγάζει: "ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ"».

Και μετά έδωσε την υπόσχεση: «Ναι, Ευαγγελία. Δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ όλους όσοι πέσατε σ' αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Θα ζείτε στις μνήμες μας, στις καρδιές μας, στην καθημερινή ζωή και δράση μας. Θα συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε για τα ίδια ανεκπλήρωτα ιδανικά της Λευτεριάς, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Προόδου και του Σοσιαλισμού, που τόσο απλόχερα δώσατε τη νιότη σας, τη ζωή σας. Αυτό είναι και το μήνυμα της Νιάλας. Σήμερα που η Εθνική Ανεξαρτησία μας κινδυνεύει από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων του Μπους, ας εμπνευστούμε από το ηρωικό παράδειγμα των αγωνιστών που τιμούμε με την εκδήλωση αυτή. Ας παλέψουμε για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του. Αυτή είναι η εκδήλωση τιμής σ' αυτούς που έπεσαν».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Ανδρέας Κολοκύθας, πρόεδρος της ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος εξήρε τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία του λαού μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη «ζωντανή» αφήγηση της τραγωδίας της Νιάλας, από τον Βασίλη Φυτσιλή και αφού οι προσκυνητές τραγούδησαν όλοι μαζί το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

Στεφάνια και λουλούδια κατατέθηκαν από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, από τη ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ και από πολλούς φίλους και συγγενείς των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ