Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2015 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεσμεύσεις που «κλείνουν το μάτι» στους ιδιώτες

«

Πήραμε απλά μια ανάσα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ριζοσπάστη» η Σοφία Κολιζέ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΒσΣ Αττικής. Και συμπληρώνει ότι «θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν μας έδιναν μια μόνιμη λύση». Και η λύση αυτή είναι το πρόγραμμα να ενταχθεί ως μόνιμη δομή στους δήμους, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η υπηρεσία, ώστε να επιτελεί πιο αποτελεσματικά το έργο της.

Αντίθετα, στις προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η παράδοση και αυτής της υπηρεσίας στα νύχια των ιδιωτών, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο Γ. Μπαλάφας δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, αν η κυβέρνηση υιοθετεί το διάδοχο σχήμα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4052/12. Ο νόμος προβλέπει την αντικατάσταση του ΒσΣ από το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» και την παράδοσή του στα νύχια των ιδιωτών επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν: «Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους, με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους λήπτες του "επιδόματος αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας". Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι, ανάμεσα σε άλλους, και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Την προοπτική αυτή σιγοντάρουν και οι ηγεσίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στηρίζοντας ουσιαστικά τη λεγόμενη "κοινωνική οικονομία" και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Σαφή θέση υπέρ της αναβάθμισης και διεύρυνσης του προγράμματος με χρηματοδότησή του από το κράτος και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτό, έχουν λάβει οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης. Σχετικό αίτημα, κατέθεσαν οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και το Μάη του 2015 στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ απάντησε με το αίτημα να προωθηθεί άμεσα το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες, και η δυνατότητα των Δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος». Κατέθεσε δηλαδή τα διαπιστευτήριά της στην πολιτική της απαγόρευσης των προσλήψεων και κάλυψης των ελλείψεων σε προσωπικό με εργαζόμενους μιας χρήσης χωρίς δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ