Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στην τελική ευθεία η παραχώρηση «φιλέτων» σε επιχειρηματίες

Η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες
Η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ιδιωτικοποίηση κρατικών εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση αυτών των «φιλέτων», που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να γίνει ένα ακόμα βήμα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας που έχει συσταθεί με νόμο του 2011 και αποτελεί φορέα του υπουργείου Οικονομικών, για να κάνει τις τελικές προτάσεις για τα εξής ζητήματα:

Εισήγηση για να συνταχθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Πολεοδομική Μελέτη κατασκευής παραθεριστικού - τουριστικού χωριού στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Εισήγηση για το ΠΔ με το οποίο θα εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) για την παραχώρηση της παραλίας Αφάντου Ρόδου για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Παρουσιάσεις των μελετών ΕΣΧΑΔΑ για εκτάσεις σε Βαρθολομιό, Πόρτο Χέλι, Σαμπάριζα, Καρτερός, Μαρκόπουλο και Ποσείδι Χαλκιδικής. Εισήγηση για την προώθηση ΠΔ έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο Καστέλο στην Κέρκυρα.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις θα γίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ έως ότου ενεργοποιηθεί το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται από το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου αναμένεται στο β' εξάμηνο του 2016, χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να προσδιορίζεται ο ποσοτικός στόχος (αρχικά 50 δισ. ευρώ), προφανώς και λόγω των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, στο υπό διαμόρφωση Ταμείο θα περάσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η κρατική περιουσία (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, υποδομές, δημόσια ακίνητα κ.ά.) που θα έχει απομείνει προς ιδιωτικοποίηση μέχρι την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου.

Να υπενθυμίσουμε ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι τμήμα των εσόδων του Ταμείου προβλέπεται να δοθεί τάχα στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αλλά είναι κάλπικοι. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη μάζα της κρατικής περιουσίας θα έχει ιδιωτικοποιηθεί μέσω του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ και πριν από την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις. Να σημειωθεί ότι τα ποσά των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τελευταίο σεντ, προορίζονται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ