Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Περιβαλλοντικοί φόροι» για τις κλιματικές αλλαγές!

Σχέδιο Δράσης, κόστους 3,2 τρισ. δρχ. για τον περιορισμό της αύξησης των αερίων που ευνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενέκρινε χτες η κυβέρνηση

Μέτρα συνολικού κόστους άνω των 3,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών για τη συγκράτηση των εκπομπών Διοξειδίου του Ανθρακα και των άλλων αερίων (μεθάνιο, υποξείδια του αζώτου και 3 αέρια ενώσεων του φθορίου F-Gases) που θεωρούνται ύποπτα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις του Νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Κλιματικές Αλλαγές για την περίοδο 2001 - 2010, που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται διάφοροι περιβαλλοντικοί και ενεργειακοί φόροι (στο πλαίσιο του ανήθικου και παραπλανητικού σοφίσματος «ο ρυπαίνων πληρώνει»), αλλά και κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο στον οικιακό, όσο και στο βιομηχανικό τομέα, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς το Σχέδιο Δράσης, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, αμέσως μετά στους δημοσιογράφους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι το αντικείμενο διαλόγου «με το ΣΕΒ, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τον κύκλο της οικονομίας».

Οπως δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης, αν δε ληφθούν μέτρα, η αύξηση των εθνικών εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου στην πενταετία 2008 - 2012 θα φτάσει από 38% μέχρι και 55%. Με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, η χώρα μας αναλαμβάνει τη δέσμευση να συγκρατήσει την αύξηση των αερίων στο 25%, λαμβάνοντας ως εκπομπές βάσης αυτές του 1990. Οπως υποστήριξε ο υπουργός, κατά την πρώτη εφαρμογή του Προγράμματος την πενταετία 1995 - 2000, ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης των εκπομπών στα επίπεδα του 12% - 18%, επιτεύχθηκε, καθώς είχαμε αύξηση κατά 14,5%.

Και... αγορά ρύπων!

Οπως επισημαίνεται στο Σχέδιο Δράσης, με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου, η χώρα μας χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές της κατά 11%, δηλαδή κατά 11,5 εκατομμύρια τόνους. Εάν δεν καλυφθεί η μείωση αυτή με τα διάφορα μέτρα και με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν οι χρηματικές κυρώσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο - που προβλέπει τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του εμπορίου των ρύπων, με βάση την ελεύθερη αγορά που θα αναπτυχθεί και με εκτιμώμενη τιμή γύρω στα 30 δολάρια τον τόνο - η χώρα μας θα χρειαστεί να αγοράσει δικαιώματα εκπομπών ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 138 δισ. δρχ. κάθε χρόνο!

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος, την επόμενη βδομάδα αρχίζει στη Βόννη η Διεθνής Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές και το πρωτόκολλο του Κιότο, άφησε ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο για νέα αποτυχία, όπως και πέρσι στη Χάγη, με δεδομένη τη στάση των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Πρόσθεσε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να κυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο ως σύνολο και επομένως το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα μονομερώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ