Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σταθερά στον επικίνδυνο στόχο του «ενεργειακού κόμβου»

Την προσήλωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο στόχο του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», μέσα από βαθύτερη εμπλοκή της στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτύπωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και η χώρας μας, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «ο ενεργειακός χάρτης της ευρύτερης περιοχής μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς». Πρόκειται, βέβαια, για τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, με τους λαούς χωρών όπως η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη κ.ο.κ. να βιώνουν από πρώτο χέρι τα «καλά» των «ενεργειακών κέντρων» στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του «μεγάλου», όπως το χαρακτήρισε, έργου του αγωγού TAP, για το οποίο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση βελτίωσε «στο μέτρο του δυνατού» την προϋπάρχουσα συμφωνία, ενώ δεν παρέλειψε τη δρομολόγηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και το συνδεδεμένο με αυτόν έργο κατασκευής πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει «έργο προτεραιότητας». Στάθηκε, ακόμη, στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στο νέο κοίτασμα φυσικού αερίου ΖΟΡ στην Αίγυπτο, που, όπως είπε, «αλλάζει τα δεδομένα».

Πρόσθεσε, ακόμα, πως ταυτόχρονα η Ελλάδα συνεχίζει τις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για το «νότιο ευρωπαϊκό αγωγό», ο οποίος, όπως είπε, «παρά τα προβλήματα στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, στηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ