Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Στην πολιτεία του Σωκράτη

Σειρά τηλεταινιών από τον ALPHA

Η Μαίρη Χατζημιχάλη - Παπαλιού υπογράφει τη σκηνοθεσία των 11 δεκαπεντάλεπτων τηλεταινιών με θέμα τη ζωή και το έργο του Σωκράτη. Η σειρά των τηλεταινιών θα προβάλλεται από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου έως και τις 31 Ιουλίου από την τηλεόραση του ALPHA καθημερινά στις 00.10. Η ανάθεση της τηλεταινίας στη Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού έγινε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η τηλεόραση του ALPHA, που συμμετέχει ως χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις για το Ετος Σωκράτη, εντάσσει στο πρόγραμμά του αυτή τη σειρά των ταινιών. Κύριο άξονα οι τηλεταινίες έχουν συνομιλίες του καθηγητή Βασίλη Καρασμάνη με συναδέλφους του καθηγητές φιλοσοφίας, Ελληνες και ξένους, από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, οι οποίοι θ' αναφερθούν στη σωκρατική φιλοσοφία.

Οι συνεντεύξεις πλαισιώνονται από χαρακτηριστικά αποσπάσματα των πλατωνικών διαλόγων, καθώς και από αποσπάσματα της «Απολογίας» που τ' αποδίδει ο Κώστας Καστανάς. Μεταξύ των θεμάτων που θ' αναπτυχθούν είναι: Σωκράτης ο φιλόσοφος, ο Σωκρατικός έλεγχος, ο Αθηναίος πολίτης, Φήμη και πραγματικότητα, Σωκράτης και σοφιστές. Η επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση των συνεντεύξεων είναι του Βασίλη Καρασμάνη, η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Λιγνάδης, Σάββας Στρούμπος και Χάρης Μαυρουδής.

Εκτός από τις 11 ταινίες θα μεταδοθεί και μία ακόμη, η 12η, διάρκειας 20 λεπτών με τίτλο «Σωκράτης: Βίος και Πολιτεία» και με θέμα τη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου. Τα κείμενα είναι του Φάνη Κακριδή και η αφήγηση του Γιάννη Φέρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ