Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων

Παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

«

Κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι ο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2015 - 2019, όπως αυτός παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες από τον περιφερειάρχη στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, έχουν προγραμματιστεί 370 έργα και δράσεις για την επόμενη 5ετία ύψους 1,552 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία δίνεται έμφαση στην Ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, οι στόχοι δηλαδή της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για έργα που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, όπως είναι για παράδειγμα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Απ. Κατσιφάρας, όσον αφορά την Ενέργεια, ανέφερε ότι η ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας προβλέπει ότι «πρέπει να περάσουμε γρήγορα στις ΑΠΕ. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το τίμημα. Εμείς επενδύουμε σε αυτό, έχουμε σοβαρές μονάδες στις ΑΠΕ που ξεκινάει με Υδροηλεκτρικά, Αιολικά και Βιοτεχνικά Πάρκα. Αυτό που επιβάλλεται είναι η αναβάθμιση του δικτύου υψηλής τάσης Β. Πελοποννήσου».

Για το φυσικό αέριο σημείωσε: «Απελπιστήκαμε και πήραμε μόνοι μας μια πρωτοβουλία. Οσο το κεντρικό κράτος λέει ότι δεν είναι βιώσιμος αγωγός να έρθει στην περιοχή μας, πήραμε την πρωτοβουλία να φέρουμε συμπιεσμένο ή σε υγροποιημένη μορφή αέριο». Οπως ανέφερε, «ήδη η Περιφέρεια έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια Δ. Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας και σύμβαση με τη ΔΕΠΑ για προμελέτη και ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και πολύ γρήγορα θα ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Δε θέλουμε να είμαστε η μοναδική γεωγραφική περιοχή που να έχει υστέρηση σε αναπτυξιακή υποδομή». Ανέφερε, ακόμα, για τους υδρογονάνθρακες ότι αυτή τη στιγμή προχωράνε οι τελευταίες έρευνες στον Πατραϊκό.

Αναφορά έκανε και στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας ότι οι «στόχοι είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον αγροτικό τομέα, με εργαλεία την καινοτομία, την έξυπνη ειδίκευση» και ήδη βρίσκεται η Περιφέρεια σε διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά, έθεσε ως προϋπόθεση «να λήξουν κορυφαία ζητήματα», όπως «να δούμε τη μείωση της φορολογίας στις παραγωγικές επιχειρήσεις», ότι «χρειαζόμαστε νέο αναπτυξιακό νόμο» και έθεσε το ερώτημα αν «θα δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία σε παραγωγική μονάδα που περνάει δύσκολα και αναζητά και δεύτερη ευκαιρία;». Θέσεις, δηλαδή, που έχουν βγει απευθείας από τα συρτάρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Οσο για τις μεταφορές, αναφέρθηκε στην «ανάγκη» να προχωρήσουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες όπως η Ολυμπία Οδός, η σύνδεσή τους με τα λιμάνια της Περιφέρειας, όπως της Πάτρας, που όπως ανέφερε είναι προς το παρόν κυρίως επιβατικό λιμάνι και όχι εμπορικό και να «αναπτυχθούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι πρόκειται για σχεδιασμούς που δεν ακουμπάνε τις λαϊκές ανάγκες, αναφέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη προγραμματισμού για αντιπλημμυρικά έργα. Εκανε ειδική αναφορά στην αγροτιά, τονίζοντας ότι σήμερα στην Περιφέρειά μας είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει βίαιο μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, γιατί έρχεται ένα τσουνάμι αντιαγροτικής πολιτικής» όπως είναι η φορολογία που αγγίζει το 26%, όταν «τα βασικά μέσα και τα αγροτικά εφόδια το καλοκαίρι που μας πέρασε απ' όλα τα αστικά κόμματα ψηφίστηκε να πάνε στο 23%. Είναι απαγορευτική η καλλιέργεια για τους παραγωγούς του νομού μας. Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη πολιτική που θα σχεδιάζει κεντρικά, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα τα εδαφολογικά που υπάρχουν, όμως όχι με βάση το κέρδος αλλά τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ