Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
ΣΤΟΠ στο τσιμέντο - να γίνει πράσινο

«

ΣΤΟΠ. Οχι άλλο τσιμέντο στην πρωτεύουσα. Οχι άλλη υποβάθμιση στη ζωή των κατοίκων της. Οχι άλλη κερδοσκοπία στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ολο και περισσότεροι πολίτες της πολύπαθης πρωτεύουσας κατανοούν την ανάγκη να γίνει πράξη η προεκλογική θέση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και να «διεκδικήσουμε την πόλη μας». Να μη γίνουν και άλλοι ελεύθεροι χώροι βορά στα σχέδια των διαφόρων μεγαλοσχημόνων και μεγαλοεπιχειρηματιών, που κερδοσκοπούν πάνω στη ζωή μας. Πάρκο Ελευθερίας, Κτήμα Θων, Πεδίον του Αρεως είναι μερικές μόνο από τις ανάσες της πόλης που μετατρέπονται σε τσιμέντο.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες να δώσουν τη «χαριστική βολή» σε ό,τι έχει απομείνει πράσινο. Με τη συμπαράσταση και - στις περισσότερες περιπτώσεις - την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης, οι κερδοσκόποι της γης εποφθαλμιούν και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Με το νομοσχέδιο «σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - είναι προς υπογραφή από 14 υπουργεία - όποιος χώρος κρίνεται ότι εξυπηρετεί τη «μεγάλη ιδέα», με διαδικασίες εξπρές θα τσιμεντοποιείται. Ετσι, οι τελευταίοι χώροι ανάσας και αναψυχής μετατρέπονται σε «φιλέτα γης» για τους λίγους.


Πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα είναι ο χώρος του πάρκου στο Γουδί. Μία ανώνυμη εταιρία (η ΠΑΕ Παναθηναϊκός) εκμεταλλευόμενη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τη γενικότερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, διεκδικεί έκταση 200 στρεμμάτων για να χτίσει το στάδιο της ομάδας της. Αδιαφορώντας για τους κατοίκους. Αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής, που είναι ήδη υποβαθμισμένη. Μοναδικός της γνώμονας το κέρδος.

Η κατάσταση σήμερα είναι πιο κρίσιμη παρά ποτέ: Εχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία προσωρινών αθλητικών εγκαταστάσεων και κερκίδα για 15.000 θεατές για τις ανάγκες του μοντέρνου πεντάθλου, αλλά και αντίστοιχων εγκαταστάσεων (5.500 θεατές) για το αγώνισμα του μπάντμιγκτον, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπό συζήτηση είναι να εγκατασταθεί στο χώρο και η έδρα της Ανώνυμης Εταιρίας «Αθήνα 2004» σε καινούρια κτίρια στη Β` Ζώνη Υμηττού. Επίκειται ακόμη η κατασκευή χώρων στάθμευσης και σταθμών μετεπιβίβασης του μετρό, καθώς και κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμο Αθηναίων.

Η μόνη μελέτη που μέχρι στιγμής υπάρχει για το πάρκο στο Γουδί είναι του ΕΜΠ, την οποία είχε αναθέσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Σύμφωνα με αυτή τόσο το γήπεδο, όσο οι παραπάνω χρήσεις, που προβλέπονται για το Γουδί, είναι ασύμβατες με το χώρο του Πάρκου, αφού υπερδομούν ασφυκτικά την περιοχή.


Για τους κερδοσκόπους γης, τους επιχειρηματίες και τους κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες, τα πράγματα «πάνε κατ' ευχήν». Τα συμφέροντά τους - που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα κέρδη από την εκμετάλλευση της γης και των εγκαταστάσεων - εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο. Και παρά τις φραστικές «αντιρρήσεις» της κυβέρνησης, τα πράγματα βαίνουν και για αυτήν «λίαν καλώς», από τη στιγμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Για εκείνους που τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αφού χάνουν και τις τελευταίες πηγές ζωής της ήδη αβίωτης πόλης τους. Γι' αυτό σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αντιδράσουν σε κάθε είδους τσιμεντοποίηση. Να απαιτήσουν όχι απλώς το υπάρχον πράσινο να προστατευτεί, αλλά είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί. Η αγωνιστική δράση είναι μονόδρομος. Οπως έκαναν την περασμένη Δευτέρα οι κάτοικοι του Ζωγράφου και της Αθήνας για το Γουδί, αλλά και οι κάτοικοι και άλλων περιοχών, να βρωντοφωνάξουν «ΣΤΟΠ» στα σχέδια των μεγαλοκαρχαριών. Σημαντικό βήμα καταδίκης αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει η μάχη των δημοτικών εκλογών, «μαυρίζοντας» όλους όσοι μοιράζουν τα κλειδιά της πόλης στους διάφορους εξουσιαστές και εκλέγοντας αυτούς που θα ανοίξουν το δρόμο για την προώθηση των λαϊκών διεκδικήσεων.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ