Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αρης Βελουχιώτης
Αρης Βελουχιώτης
Φωτ.

Στις 29 Ιούνη 2001, πέθανε και κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Διποταμιά Καστοριάς. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, κυνηγημένος μετά τη Βάρκιζα, αναγκάστηκε να καταφύγει στο βουνό, στο ΔΣΕ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1947.

Βαριά τραυματισμένος το 1948 μεταφέρθηκε στη Ρουμανία, όπου και έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, ως το 1999, που επέστρεψε στην πατρίδα.

Στη Ρουμανία, ήταν στέλεχος της ΚΟ του ΚΚΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Δήμητρα και τα παιδιά του Αλέξης και Σοφία προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και του στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, προσφέρω το «Ριζοσπάστη», του οποίου είμαι τακτικός αναγνώστης, 50 ΓΜ για να συνεχίσει τους αγώνες του για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Βασίλης Φιλίππου, Σκόπια FYROM

* **

Φωτ. 2

Στις 17 Ιούλη κλείνουν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Αϊδονοχώρι Κοζάνης. Στην Κατοχή, ήταν καπετάνιος της υποδειγματικής ΕΠΟΝίτικης διμοιρίας του 27ου Συντάγματος της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη δούλεψε ως καθοδηγητικό στέλεχος σε εργοστάσιο ραπτικής.

Επαναπατρίστηκε το 1977 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Ο γιος μου ΣΤΑΥΡΟΣ Θεοδ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1953 στην Τασκένδη. Εκεί τελείωσε το 10τάξιο σχολείο. Το 1977 επέστρεψε όλη η οικογένεια στην πατρίδα. Υστερα από ένα ατύχημα που είχε στη θάλασσα, έμεινε κατάκοιτος 17 ολόκληρα χρόνια.

Σταύρος Βασιλόπουλος
Σταύρος Βασιλόπουλος
Πέθανε στις 14 Νοέμβρη 2000.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευδοκία Βασιλοπούλου

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε το 1982, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Θρακομακεδόνων, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Μαρία Τσιμπουράκη

* * *

Φωτ.

Σαν αστέρι έλαμψες εξήντα τόσα χρόνια ΕΡΜΙΟΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, το γένος Αυγιτίδη. Μεγάλωσες και έζησες στα δύσκολα χρόνια του Εμφύλιου. Εβαλες και συ το λιθαράκι σου στον αγώνα για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Πιστή έμεινες στα αγνά ιδανικά, τα οποία μεταλαμπάδευσες στην οικογένειά σου, του Γιώργου Συμεωνίδη και τα δυο παιδιά σου.

Πάλεψες χρόνια με το χάροντα τον ανίκητο και σκόρπισες στις καρδιές μας τη θλίψη και τις αναμνήσεις.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό της, προσφέρουμε στη μνήμη της 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς.

Ο αδερφός της Χρήστος, η νύφη της Ερμιόνη, τα ανίψια της Βασιλική και Δημήτρης

* * *

φωτ.4

Στις 14 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πρωτοστάτησε στους αγώνες του λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία, πάντα πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού.

Θεόδωρος Βασιλόπουλος
Θεόδωρος Βασιλόπουλος
Πέρασαν 16 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΣΟΦΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Υπήρξε σε όλη της τη ζωή πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Η ΦΟΥΛΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ, έπεσε σε μάχη στο Γράμμο το 1949.

Πέρασαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Τάσου) ΑΜΗΔΑΡΜΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία με ανεκπλήρωτη την επιθυμία της επιστροφής στην πατρίδα.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στη ΝΕ Κιλκίς 100.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κίτσα Χριστοφορίδη, Σούλα Αναστασιάδου, Βασίλης Αμηδαρμάνης

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αλληλεγγύης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1927 στην Κρυόβρυση Εορδαίας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, στα 17 χρόνια του, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, η τακτική εξόντωσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που ακολούθησαν οι ξενόδουλες κυβερνήσεις της Δεξιάς, τον ανάγκασαν το 1947 να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε σε μάχη στο χέρι.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και αργότερα στη Βουλγαρία.

Το 1978 επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του.

Παναγιώτης Καρύδης
Παναγιώτης Καρύδης
Ως το τέλος της ζωής του, ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας μας ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΙΑΚΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Βότση και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες της Χαρίκλεια - Μάχη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, που έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιούλη 1984, στην Τασκένδη, όπου κατέφυγε μετά το τέλος του Εμφύλιου ως πολιτικός πρόσφυγας, δημιούργησε εκεί οικογένεια και εργαζόταν σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Τιμήθηκε επανειλημμένα για την προσφορά και τη συνειδητή δουλιά του.

Το Σεπτέμβρη του 1979, επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα. Ζούσε στην Πτολεμαΐδα και ήταν πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαΐδας, 30.000 δρχ.

* * *

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΟΥΛΑΣ γεννήθηκε στη Γραμμενίτσα Αρτας το 1927. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Τον Ιούλη του 1948 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε στην Πολωνία πολιτικός πρόσφυγας, όπου έζησε ως το 1991 που επέστρεψε στην πατρίδα.

Στέφανος Σαράφης
Στέφανος Σαράφης
Πέθανε το Δεκέμβρη του 1999, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΝΟΥΛΑΣ γεννήθηκε το 1911 στη Γραμμενίτσα και αυτός. Αγωνίστηκε στο πλευρό του ΚΚΕ. Βασανίστηκε και εξορίστηκε από τον Ιούλη του 1948 ως το 1953.

Πέθανε τον Ιούλη του 1999.

Στη μνήμη τους, ο Θεοχάρης Νούλας προσφέρει στην ΚΟ Αρτας 10.000 δρχ.

* * *

φΩΤ.

Στις 25 Ιούνη έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα 18 χρόνια του. Για την αντιστασιακή δράση και τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού, της οποίας ήταν μέλος, 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Κορδελιού - Ελευθερίου της ΠΕΑΕΑ, 5.000 δρχ. στο Περιοδικό της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στην εφημερίδα «Φωνή της Αντίστασης».

Η αδερφή του Δήμητρα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή του ΚΚΕ ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, καθημερινού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», ο οποίος πέθανε ξαφνικά στις 2 Ιούνη 2001, προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 60.000 δρχ.

Η γυναίκα του Σωτηρία

Τα παιδιά του Νικόλαος, Ιωάννης και Χριστίνα

  • Επίσης η φίλη και συναγωνίστριά του Βίτω Φαρούγια πρόσφερε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.


* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών από την Κόρινθο, οι οποίοι εκτελέστηκαν στη διάρκεια της Κατοχής: ΚΩΣΤΑ και ΘΥΜ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, των μαχητών του ΔΣΕ ΑΧΙΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΝ. ΑΛΜΠΑΝΗ ΤΑΚ. ΠΕΠΠΑ, ΤΑΚ. ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και του ΔΗΜ. ΑΛΜΠΑΝΗ, ο Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΙΟΚΑ, η ανιψιά του Ευτυχία Χασιώτου προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΡΣΑΜΗ από το χωριό Κηπουργιό Γρεβενών, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Στεργιανή και τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών 20.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από το θάνατο της ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΚΡΟΖΑ και 15 χρόνια από το θάνατο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΚΡΟΖΑ από τον Παλαιόπυργο Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Ο Αθανάσιος Γκρόζος, δάσκαλος, πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδρείας. Η Κατοχή τον βρίσκει στο χωριό του και μαζί με τα παιδιά του εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν διερμηνέας στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, δίδασκε στην Ακαδημία Ιωαννίνων. Το 1947 εξορίστηκε στη Ζάκυνθο.

Η Πολυξένη Γκρόζα πέρασε πολλές δυσκολίες όταν οι δικοί της βρίσκονταν στην εξορία.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Δήμητρα Αντωνίου προσφέρει στην ΚΟΒ Ηλιούπολης 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του. Γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Μεσσηνίας το 1919.

ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην Κομ. Οργάνωση Μεσσηνίας.

Η σύζυγος Σταυρούλα Πετροπούλου

Τα παιδιά Δημήτριος και Μαρία Πετροπούλου, Γιώργος Πετρόπουλος

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΑΖΑΖΗ και του ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΖΑΖΗ, αγωνιστών για τη δημοκρατία και την ειρήνη, με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό τους, ο γιος της από την Πάνω Πόλη Θεσσαλονίκης και συγγενείς τους πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ