Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Δύο νεκροί και πολλά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Η γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας που κατέρρευσε

Eurokinissi

Η γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας που κατέρρευσε
Δύο νεκρούς και αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε το Σαββατοκύριακο και χτες τη χώρα. Συγκεκριμένα, 48χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από κατοίκους που είδαν το αυτοκίνητο να παρασύρεται μέσα στο χείμαρρο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή βροχόπτωση. Παράλληλα, τη ζωή του έχασε χτες στη Δομνίτσα 58χρονος χειριστής μηχανήματος, υπάλληλος του Δήμου Καρπενησίου, κατά τη διάρκεια αποχιονισμού στην Ευρυτανία.

Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων έπεσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο για τον κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσσαλονίκης, ο μόνος κλειστός δρόμος λόγω χιονόπτωσης ήταν η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξαγόταν η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Κλειστά ήταν τα σχολεία σε Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, στις Δημοτικές Ενότητες Πολύγυρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων, στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη, αλλά και στη Φλώρινα, όπως και στην ορεινή Αρτα και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Από χτες το πρωί χιόνιζε σε όλη σχεδόν τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, έκλεισαν τα σχολεία στο νησί, με εξαίρεση αυτά στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης. Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα της Κυριακής ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού, από την ισχυρή βροχόπτωση. Χιόνιζε και στη Χίο στα χωριά της Αμανής βόρεια του νησιού.

Με τη στάθμη των ποταμών Εβρου και Αρδα να φτάνουν τα έξι μέτρα και να καταγράφουν ανοδική τάση, ξεπερνώντας ήδη τα όρια ασφαλείας, η Αντιπεριφέρεια Εβρου προχώρησε στο άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3.000 στρέμματα. Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στον Εβρο παρέμειναν σε επιφυλακή, μετά την υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαΐλοβγκραντ στον ποταμό Αρδα και τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος που έστειλαν την Κυριακή οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση περισσότερων από 300 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο. Ηδη, στους σταθμούς μέτρησης, στο ύψος του φράγματος στον Αρδα καταγράφονταν 625 κυβικά, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη ποσότητα νερού - 730 κυβικά το δευτερόλεπτο - κατέβαινε και από τον ποταμό Εβρο στον οποίο καταλήγει και ο Αρδας. Ιδιαίτερη ανησυχία υπήρχε για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας, καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Αρδας, Τούντζα και Εβρος, όπου καταγράφονταν ήδη 1.000 κυβικά το δευτερόλεπτο, με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1.400. Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει. Προχτές, το νερό στον ποταμό Αρδα είχε ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι τα 4,80 μέτρα, καθώς είχε αγγίξει τα 5 μέτρα. Προβλήματα υπήρξαν και στην Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου, όπου εξαιτίας της βροχής υπερχείλισαν τα τοπικά ρέματα, τα οποία έχουν να καθαριστούν δεκαετίες. Οι κάτοικοι με τρακτέρ αντλούσαν το νερό για να μη φτάσει στα σπίτια τους.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες μέρες, πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσης βράχων. Στο Παγκράτι απεγκλωβίστηκε οδηγός. Στο Δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ