Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διακρατικές συμφωνίες ενίσχυσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Οι μπίζνες για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το ζητούμενο των δύο διακρατικών συμφωνιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (η μία με το Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) οι οποίες επικυρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό που προβλέπεται είναι διευκολύνσεις στους Ελληνες εφοπλιστές να αναπτύξουν χωρίς εμπόδια επιχειρηματικές δραστηριότητες κλείνοντας συμφωνίες για τη μεταφορά, π.χ. φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη ναυτολόγηση στα πλοία των εφοπλιστών ναυτεργατικού δυναμικού από το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή ναυτεργατών χαμηλόμισθων, ανασφάλιστων, θυμάτων του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος.

Το στίγμα της συμφωνίας έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, λέγοντας ότι πρόκειται για θετική ρύθμιση, μέσα από την οποία «στοιχειοθετείται καταρχήν η ενίσχυση της επιχειρηματικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, δηλαδή τα ελληνικά πλοία που διευκολύνονται να αναπτύξουν με καλύτερους όρους τη μεταφορική τους δραστηριότητα από Αζερμπαϊτζάν» για τη μεταφορά καυσίμων. Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα - στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης που κατέχει, αλλά και των ενεργειακών πηγών, στο θέμα του φυσικού αερίου κ.λπ.». Τη συμφωνία χαιρέτισαν όλα τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης καθώς, όπως ανέφερε για παράδειγμα ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Ανδριανός, οφείλει «η πολιτεία να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στον τομέα της ναυτιλίας, χαράζοντας ένα θεσμικό πλαίσιο», τέτοιο που να προωθεί την «απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας». Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών» γιατί, κατά τον ειδικό της αγορητή, Γ. Σαχινίδη, αν και κινείται σε θετικό πλαίσιο το Αζερμπαϊτζάν, αν και «κατέχει σημαντική πράγματι γεωπολιτική θέση, τουλάχιστον προς το παρόν δεν αποτελεί εταίρο μας - μακάρι να το αποδείξει στο μέλλον».

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε

Το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τη συμφωνία ως βαθιά αντεργατική ήταν το ΚΚΕ. Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η συμφωνία «έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών - μιλάμε για το εφοπλιστικό κεφάλαιο - και άλλων παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που θα τους εξασφαλίζει νέα κερδοφορία χωρίς εμπόδια, την επίσπευση της ναυτιλιακής κίνησης, την αποφυγή των καθυστερήσεων των πλοίων, τόσο για την επίσπευση όσο και για την απλούστευση της διεξαγωγής των εν γένει λιμενικών διατυπώσεων, τα μειωμένα τέλη και τέλη πλοήγησης, καθώς και τη χρησιμοποίηση φτηνού ανασφάλιστου ναυτεργατικού δυναμικού από το Αζερμπαϊτζάν, αφού προβλέπεται μέσα από αυτή τη συμφωνία του 2011, που υπέγραψε η πιο προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα επιλαμβάνονται οποιωνδήποτε αστικών αξιώσεων που σχετίζονται με τη σύμβαση εργασίας» μελών του πληρώματος του άλλου μέρους. Πρακτικά, οι ναυτεργάτες από το Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν, αν ισχύσουν και γι' αυτούς Συλλογικές Συμβάσεις που τυχόν θα ισχύουν για άλλα μέλη του πληρώματος, όπως για παράδειγμα των Ελλήνων ναυτεργατών.

Τόνισε ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διαπραγματεύεται «για την εξασφάλιση της κερδοφορίας» συνολικά του κεφαλαίου, του οποίου τμήμα είναι οι εφοπλιστές, και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει ό,τι χαντακώνει τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και ενισχύει τα κέρδη του πιο άγριου και εκμεταλλευτικού κεφαλαίου που είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Βεβαίως, καθόλου δεν μας κάνει εντύπωση που τα άλλα κόμματα στηρίζουν αυτήν τη συμφωνία, αφού στηρίζουν και στηρίζονται από το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Ανάλογα ισχύουν και για τη δεύτερη συμφωνία. Γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ