Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» συνεχίζεται

Το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» συνεχίζεται να παίζεται μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών, για το θέμα του αριθμού των συχνοτήτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Φαίνεται πως η εμμονή και η επιμονή της ΕΙΙΡΑ για να εκπέμπουν 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Λεκανοπέδιο με κέντρο εκπομπής από τον Υμηττό είχε αποτελέσματα. Με παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, το αίτημα των ιδιοκτητών έγινε σεβαστό από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση όλους τους τελευταίους μήνες, στο όνομα όχι της έννομης τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά παίρνοντας σαν αφορμή την ασφάλεια των πτήσεων του νέου αεροδρομίου, προχώρησε με εσπευσμένες διαδικασίες στο κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, μιλούσε για «μεταβατικό» στάδιο για το θέμα των αδειών, για «μεταβατικό» στάδιο μιλάει τώρα και ο υπουργός Μεταφορών.

Μέσα από τραγελαφικές τελικά καταστάσεις ο αριθμός των συχνοτήτων τη μία μέρα κατεβαίνει, την άλλη ανεβαίνει και μετά ξανακατεβαίνει για να μένει τελικά μετέωρο όχι μόνο το τηλεοπτικό, αλλά και το ραδιοφωνικό τοπίο. Οι τελευταίες εξελίξεις και οι σπασμωδικές κυβερνητικές κινήσεις, είναι ενδεικτικές για τα «παζαρέματα», που θα συνεχιστούν όπως φαίνεται και μετά από το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, ως γνωστό αφού πίεσε το ΕΣΡ εκτός από τις 20 νόμιμες άδειες, να «υποδείξει» και άλλους οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς για το «μεταβατικό» στάδιο, προχώρησε στο κλείσιμο των υπόλοιπων ραδιοφωνικών σταθμών. Μέχρι τότε το υπουργείο Μεταφορών έμενε αμετακίνητο στη θέση ότι μπορούν να εκπέμψουν μόνο 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί και μάλιστα όχι από τον Υμηττό, αλλά από την Πάρνηθα. Η θέση αυτή ήρθε σε αντίθεση με την ΕΙΙΡΑ, που δεν επιθυμεί την απομάκρυνση των κεραιών από τον Υμηττό. Μετά από το πόρισμα τριών καθηγητών εφευρέθηκε άλλη λύση για 39 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο επικαλείται το υπουργείο Μεταφορών, μπορούν να εκπέμπουν 33 ραδιοφωνικοί σταθμοί από την Πάρνηθα και 6 από τον Υμηττό. Ο υφυπουργός Μεταφορών Αλ. Βούλγαρης διαβίβασε την απόφαση στις 4 Ιούλη στο υπουργείο Τύπου.

Η αλλαγή της κυβερνητικής πλεύσης, είχε ως συνέπεια μάλιστα το ΕΣΡ στις 4 Ιούλη, να αναβάλει την προγραμματισμένη Ολομέλειά του, για τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης για τις 8 ραδιοφωνικές συχνότητες που είχαν προκηρυχτεί. Μάλιστα η αναβολή έγινε μετά από τηλεφώνημα του Δ. Ρέππα όχι στον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη, αλλά στον αναπληρωτή Πρόεδρο Σπύρο Φλογαΐτη, ο οποίος θα προήδρευε της ολομέλειας του ΕΣΡ. Ο υπουργός Τύπου ενημέρωσε το ΕΣΡ ότι θα δοθούν συνολικά 39 ραδιοφωνικές άδειες.

Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10 Ιούλη, οι 39 ραδιοφωνικές άδειες, έγιναν 35 αφού το αίτημα της ΕΙΙΡΑ έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί, μάλιστα, θα εκπέμπουν όπως θέλει η ΕΙΙΡΑ από τον Υμηττό σε «μεταβατική περίοδο»... μέχρις ότου ολοκληρωθεί και λειτουργήσει, το πολυδιαφημιζόμενο πλέον από την κυβέρνηση πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα, το οποίο είναι ακόμη στα χαρτιά.

Ετσι όλα βρίσκονται από εκεί που ξεκίνησαν. Οι οκτώ συχνότητες που είχαν προκηρυχτεί μένουν στη... διακήρυξη. Το υπουργείο Τύπου αναμένει την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για να κάνει νέα προκήρυξη, αυτή τη φορά για 15 συχνότητες. Με τον τρόπο αυτό το «γαϊτανάκι» των παζαριών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όχι μόνο με την προκήρυξη και με το ποιοι θα είναι οι 15 τυχεροί, αλλά και με το εάν τελικά προκηρυχτούν και οι άλλες τέσσερις συχνότητες. Ο Υμηττός έτσι συνεχίζει να κρατάει καλά τα «μυστικά» του και η κυβέρνηση δε μιλάει πλέον για παρεμβολές στην ασφάλεια των πτήσεων. Αλλωστε η παραμονή του κέντρου εκπομπής των 35 ραδιοφωνικών σταθμών εκεί ψηλά στον απροσπέλαστο Υμηττό, ικανοποιεί πλήρως την ΕΙΙΡΑ και δε δημιουργεί στην κυβέρνηση προβλήματα με τους ιδιοκτήτες. Γιατί αλήθεια τι θα γίνει όταν έρθει - εάν έρθει - η στιγμή που θα πρέπει η κυβέρνηση ν' αποφασίσει με «ποιους θα πάει» στην Πάρνηθα και «ποιους θ' αφήσει» στον Υμηττό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ