Κυριακή 31 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Διεργασίες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Με μήνυμα «συστράτευσης» ζητά συνάντηση από τον Τσίπρα η Φ. Γεννηματά, «το προοδευτικό κέντρο δε συνενώνει μικρές φωνές» απαντά στην πρότασή της για την «κεντροαριστερά» ο Ευ. Βενιζέλος

Phasma

Με μήνυμα «συστράτευσης» ζητά συνάντηση από τον Τσίπρα η Φ. Γεννηματά, «το προοδευτικό κέντρο δε συνενώνει μικρές φωνές» απαντά στην πρότασή της για την «κεντροαριστερά» ο Ευ. Βενιζέλος
Ταυτόχρονα με την προσπάθεια αναστήλωσης της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» και την ενίσχυση του «νέου» διπολισμού ανάμεσα στη νέα σοσιαλδημοκρατία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο φιλελεύθερο πόλο με κορμό τη ΝΔ, «τρέχουν» οι διεργασίες στα λεγόμενα «κεντρώα» και «κεντροαριστερά» κόμματα, με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ να εξακολουθεί αναμφίβολα να ασκεί επίδραση σε όλο αυτό το φάσμα. Το «πρόβλημα» που καλούνται να λύσουν τα κόμματα της «κεντροαριστεράς» είναι αφενός η συμβολή τους στη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων που έχει ανάγκη το σύστημα, προκειμένου να περνάει απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική, παράλληλα με τη διασφάλιση της ικανότητας για μαζικότερο εγκλωβισμό λαϊκών - εργατικών συνειδήσεων. Αφετέρου αν θα μπορέσουν να «παίξουν» το ρόλο «εναλλακτικής λύσης» με πιο αναβαθμισμένη βαρύτητα, στο βαθμό που θα προκύψει τέτοια ανάγκη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το Προσφυγικό να εξακολουθεί να αποτελεί «πολυεργαλείο» και πεδίο διαφόρων «ζυμώσεων», κωδικοποιούνται στις εξής κινήσεις: Την περασμένη Παρασκευή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ευρωενωσιακούς παράγοντες, έκανε προσωπική ανάρτηση στο διαδίκτυο ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι ώρα για συστράτευση και κοινή δράση. «Οι θέσεις μας», αναφέρει, «είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Τις έχουμε διατυπώσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες και τα λάθη από τους θεσμούς της Ευρώπης και την ελληνική κυβέρνηση, τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και της κοινής δράσης για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές».

Ακριβώς την ίδια μέρα και ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε από τον Αλ. Τσίπρα συστράτευση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έλεγε από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υποσχεθεί τίποτα. Απολογείται για την αναποτελεσματικότητα και τη σκληρότητα των μέτρων». Μάλιστα, σημείωσε ότι «στο εκρηκτικό κλίμα προστίθεται το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Υπάρχει ανικανότητα έκφρασης συνολικής εθνικής θέσης που μας εμποδίζει να συναινέσουμε και να βοηθήσουμε στο Προσφυγικό». Τοποθέτηση που, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνει ότι μάλλον παγιοποιείται η... «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στο στρατόπεδο της Φ. Γεννηματά και αυτό του Ευ. Βενιζέλου.

Δεν πρέπει, εξάλλου, να περάσουν απαρατήρητες οι θετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, για τις μεταρρυθμίσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, αλλά και για τον αντιασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Αναφορές που σχολιάστηκαν άμεσα ως «πρωτοφανείς και καλοδεχούμενες» από την Αννα Διαμαντοπούλου στο διαδίκτυο...

Ανοιχτός στο «να δουλέψουμε όλοι μαζί», με αφορμή το Προσφυγικό, δήλωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, προτιμώντας ωστόσο - αντί να ζητήσει συνάντηση από τον Αλ. Τσίπρα - να συναντηθεί, την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και να καταθέσει σε αυτόν την πρόταση του κόμματός του, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη στη διαχείριση του ζητήματος»...

Τώρα προέκυψαν και συζητήσεις για... «ελληνικό Επινέ»

Στο φόντο των διεργασιών, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ οι λεγόμενες «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα της κρίσης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, ο ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, Ν. Ανδρουλάκης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος, ο Γ. Σιακαντάρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, κ.ά.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η παρέμβαση του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας για την επανίδρυση της «κεντροαριστεράς» από «μηδενική βάση», κάτι ανάλογο με το εγχείρημα, όπως σχολιάστηκε στα αστικά ΜΜΕ, που είχε γίνει στη Γαλλία το 1974 σε ένα συνέδριο στη γαλλική περιοχή Επινέ. Οπως ο ίδιος σημείωσε, «ο βασικός πυλώνας θα πρέπει να είναι το πρόγραμμα και μετά τα πρόσωπα (...) γιατί πολλά πρόσωπα του χώρου μας έχουν απαξιωθεί». Σχολιάζοντας την πρόταση της Φ. Γεννηματά για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου για τον τρίτο αστικό πόλο, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να θεωρηθεί η διαδικασία ιπποδρομία ενός υποψηφίου αρχηγού, χωρίς έπαθλο. Η ΝΔ είχε κόμμα και έβγαλε αρχηγό από τη βάση, εμείς αντιθέτως πάμε να φτιάξουμε παράταξη και ας μη βιαζόμαστε, μπορεί το νέο να γίνει γρήγορα, μπορεί να γίνει και αργά».

Τη δική τους σημασία έχουν και τα όσα ανέφερε στην ίδια εκδήλωση η Α. Διαμαντοπούλου. Οπως είπε, «στην Ελλάδα χρεοκόπησαν οι πολιτικές του λαϊκισμού από όποιον κι αν εφαρμόστηκαν. Το αντίδοτο είναι ένα Κίνημα μεταρρυθμισμού, ένα ρεύμα με σαφές στίγμα στηριγμένο όχι στην άρνηση του μνημονίου, αλλά σε ό,τι είναι αληθινό, υλοποιήσιμο, εφικτό». Πρόσθεσε ότι «νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας με τις υπάρχουσες δομές δεν συγκινεί κανέναν. Πρέπει να μελετηθούν όλα βήμα προς βήμα, να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο». Θεώρησε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό το «κίνημα», «επειδή η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί ένα ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα», αλλά, όπως είπε, «αν γίνει θα πρέπει να είναι ένας ισχυρός πόλος εξουσίας και όχι ένα σχήμα του 6 - 8% μόνο για την αναπαραγωγή βουλευτικών εδρών», απαντώντας στην ουσία στην Φ. Γεννηματά.

Συνεχίζεται η συζήτηση για ευρύτερη «συνεννόηση»

Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά, με τις πρόσφατες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και την ομιλία της στη Βουλή στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για το Ασφαλιστικό, μπορεί μεν να έδειξε ότι κρατάει αποστάσεις και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πλάστιγγα - ειδικά και με την τελευταία κίνησή της για τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα για το Προσφυγικό - φαίνεται να «γέρνει» προς τη μεριά της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αφού... «παραπονέθηκε» στη δευτερολογία της ότι από τα όσα ανέφεραν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας φάνηκε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσε (σ.σ. στην πραγματικότητα, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επαίνεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επειδή κατέθεσε «συγκεκριμένες προτάσεις»...), πρόσθεσε: «Θα επιμείνουμε, γιατί τώρα που οι προοδευτικοί πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα υποκαταστήσει τη δημοκρατική παράταξη, τώρα που σκηνοθετείται το σκηνικό παλινόρθωσης της Δεξιάς, της δήθεν μεταρρυθμιστικής αυτή τη φορά δύναμης, εμείς θα σταθούμε απέναντι σε κάθε λογική λαϊκισμού και διχασμού». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι Ελληνες και οι Ελληνίδες αγωνιούν και ζητούν συνεννόηση. Πρέπει να συναντηθούμε ξανά στον δρόμο για το αύριο με τις διαφορές μας, ναι, αλλά με καλή θέληση και κοινούς στόχους».

Μιλώντας ένα 24ωρο μετά στο MEGA πρότεινε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», ενώ στο άνοιγμά της αφήνει σταθερά να εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Ενώ στην αρχή της περασμένης βδομάδας μιλώντας στο ΣΚΑΪ είχε πει ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική, δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη», κάνοντας σαφές ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα», την οποία έχει ανάγκη βέβαια το κεφάλαιο, προτείνοντας τη συνένωση των «κατακερματισμένων» φωνών.

Ο Ευ. Βενιζέλος της «απάντησε», ωστόσο, ότι «εθνικός και κοινωνικός κορμός είναι το προοδευτικό κέντρο, που δεν συνενώνει μικρές φωνές, αλλά διασφαλίζει στο όνομα της αλήθειας την ευρύτατη συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές». Πρότεινε μία «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων (...) Ενας ισχυρός μεσαίος χώρος, αυτόνομος και υπεύθυνος μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης μέσω των συνεργασιών αυτών».

Ποτάμι: Αναζητά «συμμάχους» στη στήριξη των αναδιαρθρώσεων

Προς τα πού θα κλίνουν προβληματίζονται και στο Ποτάμι. Ο επικεφαλής του κόμματος, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «Real FM» μία μέρα μετά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η Βουλή, εάν παραστεί ανάγκη, μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση μέσα σ' ένα πρόγραμμα, σε μια προγραμματική σύμβαση, σ' ένα συμβόλαιο δηλαδή για να πούμε όσα πράγματα μας απασχολούν: Μεταναστευτικό, Ασφαλιστικό, εξαγωγές, Παιδεία».

Ενώ σε άλλες δηλώσεις του ανέφερε: «Υποχρέωση του Ποταμιού είναι να έχει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Εχει και άλλη μια υποχρέωση: Να αναζητά συμμάχους στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα (...) Το Ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις και θα έπρεπε, αν είχαμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, να αναζητήσει αυτές τις μεγάλες συναινέσεις».

Αυτά λέγονται παραμονές της εκδήλωσης που προετοιμάζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης, όπου, όπως αναφέρεται σε αστικά ΜΜΕ, αναμένεται «να ανοίξει τα χαρτιά του» και να καταθέσει τις προτάσεις του για το μέλλον του κόμματος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του στον «Αθήνα 9,84», όπου παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του θυμίζει την καθοδική πορεία της ΔΗΜΑΡ. Ενώ μιλώντας για την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ εκτίμησε ότι «εξ αντικειμένου, διαμορφώνει μια κινητικότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Για πρώτη φορά εμφανίζεται μια εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση και όλοι επαναδιατυπώνουν τις στρατηγικές τους. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ενασχόλησης για το τι θα γίνει και στο Ποτάμι - που είναι ένα κατ' εξοχήν κόμμα του μεσαίου χώρου - υπάρχουν πάρα πολλοί προβληματισμοί».

Τη δε πρόταση Γεννηματά την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται«για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος αυτός ο χώρος, που βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Χρειάζεται κάποια αξιόπιστη κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία για σοβαρότερες και σταθερότερες κυβερνητικές συνεργασίες».


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ