Κυριακή 31 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στον «αφρό» ο σκληρός πυρήνας των αναδιαρθρώσεων

Εντείνονται τα παζάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ν. Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ν. Βελκουλέσκου
Με το σκληρό πυρήνα το μνημονίων να αναδύεται στην επιφάνεια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης». Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να καταδείξουν ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων είναι αναπόσπαστα δεμένο με την επιχείρηση της διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, η «επόμενη μέρα» σηματοδοτείται από το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων και για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, με το άνοιγμα και των ζητημάτων που αφορούν στην «αγορά εργασίας», όπως για τις ομαδικές απολύσεις και το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από χρονοδιαγράμματα και την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων, η βεντάλια των συζητήσεων περιλαμβάνει και το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο με βάση τις ενδείξεις θα συνδυαστεί με την εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θεσμών κυρίως απ' έξω, δεν αποκλείεται να απαιτήσει την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου συνεργασίας και βέβαια νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σε συνέχεια του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την πλευρά της Ευρωζώνης. Βεβαίως, είναι υπαρκτές οι διαφορές πάνω στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ανάμεσα σε Κομισιόν - ΔΝΤ, που εκφράζουν μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που δεν έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, το ζήτημα του Ασφαλιστικού ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω παρεμβάσεις, ενώ τέτοιες ετοιμάζονται και σε άλλα ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 (έσοδα - δαπάνες), αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τροχιοδεικτικές βολές

Παράλληλα, τα παζάρια και οι συζητήσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό του κουαρτέτου, κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς εφαρμογής του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος. Αυτό σε κάθε περίπτωση προσλαμβάνει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι και οι «διαρροές» από το ΔΝΤ για μεσοσταθμικές μειώσεις των συντάξεων σε ποσοστό 15% και μάλιστα με κλιμάκωση που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το Ασφαλιστικό θα επιτευχθεί μέσω της μεσοσταθμικής παραπέρα μείωσης των συντάξεων κατά 15%, σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ σε δημοσίευμα της αμερικανικής «Huffington Post». Το ΔΝΤ δε διέψευσε τους ισχυρισμούς, παραπέμποντας στα σχόλια του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Κομισιόν εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ. Η Κομισιόν εμφανίζεται «προβληματισμένη» για το ότι η πλευρά του ΔΝΤ έθεσε «πριν από την ώρα του» το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων» στα Εργασιακά, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. «Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα παραπάνω, πέρα από το ζήτημα του «κατάλληλου» χρόνου για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, αναδεικνύουν την αντιλαϊκή ουσία της διαπραγμάτευσης που συντελείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία ήδη βρίσκονται στην Αθήνα, εντοπίζουν δημοσιονομικά κενά και σε ό,τι αφορά το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε η συγκυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη του στόχου για πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετες παρεμβάσεις, με κατεύθυνση, βέβαια, τη μεγαλύτερη καρατόμηση των συντάξεων. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τονίζει: «Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες, γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα».

Διευκολύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, αφού υπενθυμίζει ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, τονίζει και αυτός ότι αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, δε θα έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε πέντε χρόνια.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, «έχουμε τον ίδιο στόχο, να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο (...). Αυτή όμως δεν είναι η μόνη σημαντική πλευρά της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει εξίσου να είναι ευκρινείς οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τους πετύχει το 2016 και το 2017». Σε αυτό το πλαίσιο, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και οι επιπλέον εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις με στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (2016 - 2018) και, βέβαια, στο τρέχον μνημόνιο. Ουσιαστικά, στο τραπέζι βρίσκεται το ψαλίδισμα και για το μέρος της σύνταξης που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαφτίσει «προσωπική διαφορά». Αυτή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα αποδιδόταν στους συνταξιούχους μέχρι το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ