Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας και ανάπτυξης του ΚΕΘΕΑ

Με «ψίχουλα» καμουφλάρει η κυβέρνηση την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που ταλανίζουν το ΚΕΘΕΑ, όπως αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Να κρυφτεί πίσω από 35(!) προσλήψεις και 8μηνες ...παρατάσεις σε απαραίτητα και καινοτόμα προγράμματα - που δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών - επιχείρησε η κυβέρνηση στη Βουλή, στην προσπάθειά της να απαντήσει στην Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του τρίπτυχου πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη. Για άλλη μια φορά, έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να παραταθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός σε προγράμματα - όπως του ΚΕΘΕΑ - των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη και αξιοθαύμαστη.

«Η καπιταλιστική κρίση φέρνει περισσότερη χρήση και ανεβάζει τον πήχη για τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας κι επανένταξης. Την ίδια στιγμή, όμως, τα "αφυδατώνει" μέσα από τη μείωση πόρων και προσωπικού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΚΕΘΕΑ, υπενθύμισε ότι η κρατική επιχορήγηση προς αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 25%. Οι συνέπειες από αυτή την οικονομική θηλιά αποτυπώνονται ως εξής: Το ΚΕΘΕΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ακόμα αποτελεσματικότητα, παρότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν τιτάνια, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να καταφέρουν να κρατήσουν αυτές τις υπηρεσίες όρθιες, φτάνοντας στην επαγγελματική εξουθένωση λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς τους. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η δουλειά για το προσωπικό στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές, που έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες. Εκκρεμούν αιτήματα τουλάχιστον 15 τοπικών κοινωνιών, που έχουν ζητήσει τη δημιουργία κάποιας δομής ΚΕΘΕΑ. Μέσα σε ένα χρόνο, 2013 - 14, τα αιτήματα για θεραπεία αυξήθηκαν κατά 20%. Υπάρχουν αιτήματα για κινητές μονάδες του ΚΕΘΕΑ, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης, για πιο άμεση κι ευέλικτη παρέμβαση. Εδώ και μια δεκαετία, από το 2006, δεν έχει γίνει έστω και μία πρόσληψη στο ΚΕΘΕΑ. Το 2013 είχε 480 εργαζόμενους και το 2014 467 εργαζόμενους για να καλύψει 100 μονάδες πανελλαδικά σε 23 πόλεις και σε 18 φυλακές.

«Πώς, λοιπόν, αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτό το πρόβλημα; Εχετε δεσμευτεί για 35 προσλήψεις μέσα στο 2016. Αυτή είναι όλη κι όλη η εξαγγελία! Και την ίδια ώρα, πολλές μονάδες είναι στο "κόκκινο", ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Το ΚΕΘΕΑ της Κρήτης καλύπτει, εκτός από την Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ υπενθύμισε την περίπτωση των Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων, που αποτελούν σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις τα μοναδικά στηρίγματα ατόμων με διπλή διάγνωση. Τα Κέντρα λειτουργούν από το 2013, σταμάτησαν για ένα περίπου εξάμηνο, λόγω της λήξης των οκτάμηνων συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ. Στις 15 Γενάρη ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 42 εργαζομένων για επιπλέον 8 μήνες, όμως το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.

Ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αφού εξύμνησε την αναγκαιότητα των Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων και παρουσίασε τη νέα ημερομηνία λήξης της 8μηνης παράτασης ως ...αποκατάσταση της λειτουργίας τους, για το ζήτημα του ΚΕΘΕΑ είπε ότι χρηματοδοτείται με 16 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ότι «δε μας ζητήθηκε φέτος αυξημένη επιχορήγηση», ενώ πέταξε το μπαλάκι της κρατικής χρηματοδότησης στη «χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα». Παράλληλα, επιχείρησε να μεταφράσει τις 35 προσλήψεις μετά από μια δεκαετία, σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, οι χρήστες και οι ανάγκες, ως «έμφαση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».

Ο Μ. Συντυχάκης επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, την ανάγκη πριμοδότησης του τρίπτυχου πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη «και όχι να χρησιμοποιείται το πρόβλημα από το σύστημα και τις κυβερνήσεις ως μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης, προκειμένου οι νέες γενιές να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και να μπουν στα γεμάτα στην οργανωμένη ζωή, στον οργανωμένο αγώνα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους καθημερινά».

«Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πόρους που να καλύπτει όλη τη διάρκεια εφαρμογής αυτών των φορέων και χωρίς να ενισχυθεί το προσωπικό. Υποχρέωση του κράτους να πάρει μέτρα και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ΚΕΘΕΑ. Είναι υποχρέωση το ζήτημα της κοινωνικής επανένταξης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ανέδειξε το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «υπάρχουν δήμοι που έχουν κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου, όπου τους επιτρέπει μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ να προσλαμβάνουν για 4 χρόνια στις δημοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής επανένταξης άτομα με αναπηρία και άτομα που έχουν απεξαρτηθεί. Παρ' όλα αυτά, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών κάνει μια διάκριση μετά την παρέλευση 4 ετών, να είναι νόμιμη η συνέχιση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις ΟΤΑ μόνο σε άτομα με αναπηρία κι όχι σε απεξαρτημένους». Υπενθυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Πετρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ