Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις για τον Ν. Καζαντζάκη

Η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», παρουσίασε χτες στην Αθήνα τον προγραμματισμό της για μια σειρά εκδηλώσεων, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ενόψει της επετείου των 60 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη, το 2017.

Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα θα συνδιοργανωθούν με το Μουσείο Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις «Καζαντζάκη», με Περιφέρειες, Δήμους, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και λογοτεχνικούς, φιλολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται δυο συνέδρια, ένα στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα «Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Σχεδιάζονται, επίσης, ημερίδες σε πλήθος πόλεων της Ελλάδας που θα περιλαμβάνουν εκτός των εισηγήσεων, εκθέσεις, μουσική, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, θεατρικές παραστάσεις, κ.λπ. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια ονόματα πόλεων και δίπλα φιγουράρει το θέμα της ημερίδας που θα λάβει χώρα στην καθεμιά τους. Για παράδειγμα, στην Αίγινα το θέμα θα είναι «Ο Καζαντζάκης και η φύση», στον Πειραιά «Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη», στα Ιωάννινα «Αδερφοφάδες» και «Χριστός Ξανασταυρώνεται», στην Πρέβεζα «Ο διαχρονικός Νίκος Καζαντζάκης», στο Βόλο «Ξαναδιαβάζοντας το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», στη Λάρισα «Νίκος Καζαντζάκης και Ελλάδα», στην Αλεξανδρούπολη «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων του Καυκάσου», στην Ξάνθη «Καζαντζάκης και Ζορμπάς», στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης και κινηματογράφος», στο Ρέθυμνο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι», στα Χανιά «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ωμότητες των ναζιστών στην Κρήτη». Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν και στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ