Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Παιχνίδια» που ... αλλάζουν στην Αν. Μεσόγειο

Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο επίτροπος Κανιέτε έδωσε συνέντευξη στην κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», όπου μίλησε για «μέγιστες αλλαγές» που θα προκύψουν στον ενεργειακό τομέα στο κοντινό μέλλον. «Το ενεργειακό παιχνίδι θα αλλάξει τελείως, με το πέρασμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία...» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα βρίσκεται στην τέλεια τοποθεσία για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου». Ο ίδιος, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της σημασίας που αποκτά η ευρω-τουρκική συνεργασία, σχολίασε πως ανάλογους «Ενεργειακούς Διαλόγους» οι Βρυξέλλες έχουν θεσπίσει μόνο με ΗΠΑ, Νορβηγία και Αλγερία.

Η αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ανατολική Μεσόγειο βεβαιώνει την «κινητικότητα» σε κρίσιμα μέτωπα, όπως αυτό του Κυπριακού. Μάλιστα, προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή του να μιλήσει ανοιχτά για «πέρασμα του αερίου από την Τουρκία», όταν τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, όταν μάλιστα χώρες όπου (λέγεται ότι) εντοπίστηκαν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος), προς το παρόν εξετάζουν άλλες οδούς και όχι (ακόμα) την τουρκική, για να σπρώξουν την πραμάτεια τους προς Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι περιπλέκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και ότι σύσσωμα τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών εξετάζουν κάθε δυνατή συνεργασία που θα διασφαλίσει ή θα ανατρέψει συσχετισμούς και δεδομένα, όχι απλά υπέρ των δικών τους συμφερόντων, αλλά και σε βάρος των συμφερόντων των ανταγωνιστών τους. Οποια κι αν είναι τα ανταλλάγματα που κάθε πλευρά είναι διατεθειμένη να δώσει για να πάρει αυτό που η ίδια θέλει, θα αφορούν νέα αντιλαϊκά «παιχνίδια», που σε καιρό «ειρήνης» ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Ομως, αυτό μπορεί και να σημάνει νέες συγκρούσεις, που σε συνθήκες ανοιχτού πολέμου θα σκορπούν θάνατο, για να έρθουν μετά τα μονοπώλια και να «ανοικοδομήσουν» πάνω στο αίμα παιδιών του λαού.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ