Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μαρία Κλουσάκου
Μαρία Κλουσάκου
Φωτ.

Στις 21 Ιούλη έκλεισαν 32 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 52 χρόνων, ο αγαπημένος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΤΟΥΖΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ηταν πιστός και ανυποχώρητος στην ιδεολογία του και αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στους αγώνες του Κόμματος και του λαού για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

«Εφυγε» με τον καημό του γυρισμού στην πατρίδα και θάφτηκε στην ξένη γη της Ουγγαρίας.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 100.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Φρόσω Κωτούζα

* * *

Φωτ.

Στις 17 Ιούλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ. Η Ελλη Ξενικουδάκη έδρασε μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης στο Βύρωνα. Σε όλη τη ζωή της, στάθηκε πιστή στο ΚΚΕ και μετέδωσε τα ιδανικά του στον γιο της.

Στη μνήμη της, ο γιος Σταύρος και η νύφη της Θεοδώρα (Λούλα) προσφέρουν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 22 Ιούλη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Παναγιώτα Κατσούνη

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1928, καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Ζούσε στην Ηλιοκώμη Σερρών. Από νωρίς γνώρισε τις δυσκολίες της βιοπάλης. Οσο ζούσε, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Παναγιώτα προσφέρει 15.000 δρχ. στην ΑΕ Παγγαίου και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Μήτσος Κωτούζας
Μήτσος Κωτούζας
* * *

Φωτ.

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, στις 22 Ιούλη 1943, σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντέδρασε με διαμαρτυρίες ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη. Με συλλαλητήρια, έντονη αγανάκτηση και με μεγάλη διαδήλωση 400.000 Ελλήνων πατριωτών που έγινε στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί, στην οδό Πανεπιστημίου, 16χρονη κοπέλα, υψώνοντας την ελληνική σημαία, κομματιάζεται από τις ναζιστικές ερπύστριες, ενώ οι δολοφόνοι κατακτητές σκότωσαν άλλους 30 διαδηλωτές, τραυμάτισαν 200 και συνέλαβαν 500.

Στην οδό Πανεπιστημίου και Ομήρου μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανάμεσα στους δολοφονημένους, και ο 27χρονος ανάπηρος του πολέμου του '40-'41, που δέχτηκε και τη «χαριστική» βολή, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΣΤΑΥΡΑΚΗΣ από τον Αλίκαμπο Χανίων.

Στη μνήμη του αλησμόνητου εξαδέλφου του, ο ανάπηρος του αλβανικού έπους Γιώργος Λεκανίδης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κινημάτων Καισαριανής, για την ενίσχυση των αγώνων και τη δικαίωση των ιδανικών, για τα οποία αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του Τασούλα Χονδροπούλου

Ευθυμούλα Καρυά
Ευθυμούλα Καρυά
* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης αδελφής μου ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευμορφία Τσαλουχίδου

* * *

Φωτ.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΞΥΓΚΑΚΗΣ - Κατηφένιος, μέλος της ΟΚΝΕ από το 1929, το 1933 πέρασε στο ΚΚΕ. Εργάστηκε συνδικαλιστικά στο σωματείο Μωσαϊκών ως το 1940. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Οταν επέστρεψε από το μέτωπο, εγκαταστάθηκε στο Βασιλικό Κορινθίας. Εκεί συναντήθηκε με παλιούς συντρόφους του, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, ήταν φρούραρχος του Βασιλικού, πήρε μέρος σε σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Αργότερα τοποθετήθηκε στο Εργατικό ΕΑΜ ως δεύτερος γραμματέας της Συκεόν.

Μετά την Απελευθέρωση ήρθε στην Αθήνα, στην οργάνωση Δάφνης - Υμηττού. Το 1945 πιάστηκε. Μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία, στις φυλακές της Κέρκυρας και στο Μακρονήσι. Πέρασε 6 μήνες στο ΣΚΑ.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, δούλευε στο Σωματείο Συνταξιούχων Υμηττού - Ηλιούπολης - Δάφνης, ήταν μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και της ΚΟΒ Υμηττού.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού: Η γυναίκα του Ρόζα 50.000 δρχ. οι κόρες του Μαρία και Ιωάννα από 20.000 δρχ., η ανιψιά του Μαρία Βαφέα 10.000 δρχ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου μας Αποστόλη Ξυγκάκη, ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, 30.000 δρχ.

Γιάννης Χονδρόπουλος
Γιάννης Χονδρόπουλος
Τα μέλη της ΚΟΒ Υμηττού

* * *

Φωτ.

Αντί για μνημόσυνο: Ηρεμη και γαλήνια, «έφυγε» από κοντά μας στις 16 του Ιούνη 2001 η ΕΥΘΥΜΟΥΛΑ ΚΑΡΥΑ. Η πιστή και σταθερή συντρόφισσα της ζωής μου επί 50 χρόνια και κάτι μήνες. Πόντια. Η μεγάλη περηφάνια της. Αγωνίστρια με πάθος από κοριτσάκι. ΕΠΟΝίτισσα 16 χρόνων ήταν, όταν οι Γερμανοβούλγαροι φασίστες σκότωσαν τον πατέρα της, 44 χρόνων, αφήνοντας πίσω του 8 παιδιά ορφανά. Αντεξε αγόγγυστα όλες τις φουρτούνες της Κατοχής, καθώς και του Εμφύλιου. Παντού πρώτη. Στα «πέτρινα χρόνια» του Εμφύλιου κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό, γιατί δεν άντεξε τις διώξεις και τις ταπεινώσεις της μεταβαρκιζιανής μοναρχοφασιστικής ζούγκλας.

Στην Τασκένδη δούλεψε στην παραγωγή και τιμήθηκε με διακρίσεις και Μετάλλια. Ακούραστη και πάντα αισιόδοξη. Απλή και αυθόρμητη. Απέριττη και με καρδιά αλέγρα, που δυστυχώς την πρόδωσε πρόωρα. Πάλεψε όμως σκληρά και παλικαρίσια για να σώσει τη ζωή της. Διέψευσε, μάλιστα, και πολλές αρνητικές προβλέψεις των γιατρών. Τελικά, δεν τα κατάφερε. Εφυγε, αφήνοντας πίσω της μεγάλο πόνο σε μας. Οσοι τη γνώρισαν, την αγάπησαν, γιατί ήταν έντιμη, ειλικρινής και φιλόξενη. Μυαλό κοφτερό. Σκέψη κριτική και στην πολιτική και στα κομματικά θέματα. Μέσα σε όλα, χωρίς ταλαντεύσεις και μεμψιμοιρίες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ
Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1942. Ποτέ δε μετάνιωσε για το δρόμο που διάλεξε. Εμεινε πιστή στα μεγάλα ιδανικά που ενστερνίστηκε ως την τελευταία πνοή της. Σε ανύποπτο χρόνο μου είπε: «Αν πεθάνω πριν από σένα, αντί για μνημόσυνο, να δόσεις 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη»», στην εφημερίδα της.

Εκπληρώνω από καρδιάς την επιθυμία της αυτή.

Αιώνια αγάπη από όλους μας Ευθυμούλα.

Ο σύντροφος της ζωής της Αλέκος Καρυάς

* * *

Ο αντιστασιακός Γεώργιος Τσίπης από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων προσφέρει 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο αγώνα που διεξάγει ενάντια στη «νέα τάξη» και για ένα καλύτερο μέλλον του λαού.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΜΠΛΙΔΗ, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 40.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑ (Τζαβέλα), μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1917 στη Φροσύνη Θεσπρωτίας. Μεγάλωσε στο χωριό Γλυκή. Το 1942 πιάστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές για την αντιστασιακή δράση του, κρατήθηκε στις φυλακές του Μεσολογγίου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Δραπέτευσε το 1943. Επέστρεψε στη Γλυκή, όπου, με τον μεγαλύτερο αδελφό του Κώστα Μάστορα και άλλους συγχωριανούς τους, συγκρότησαν την πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Τον Ιούλη του 1943, δίνουν την πρώτη μάχη ενάντια στους κατακτητές στον Ασπρόμυλο. Στη συνέχεια, άλλοτε ως αντάρτης του 24ου Συντάγματος και άλλοτε από τις γραμμές του 15ου Συντάγματος, δίνει σκληρές μάχες στη Ζίτσα, στην Καρίτσα, στα Δολιανά, με αποκορύφωμα τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας.

Μετά τη Βάρκιζα, διώχτηκε, καθώς και ο πατέρας και ο αδελφός του.

Τον Οκτώβρη του 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, διακρίθηκε, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ανδρείας και ονομάστηκε ταγματάρχης του ΔΣΕ.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1979 με την οικογένειά του

Στη μνήμη του αγαπημένου θείου μου προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χρήστος Αθανασίου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 22 Ιούλη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΟΝΤΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Ελλη Γκόντα

Τα παιδιά Σπύρος και Ανθούλα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα ο πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Από έφηβος είχε ενταχθεί στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Πριν από τον πόλεμο του '40, εξορίστηκε στη Φολέγανδρο. Στην Κατοχή δραπέτευσε από τη Φολέγανδρο και ως στέλεχος του ΚΚΕ εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση στη Θεσσαλία με το ψευδώνυμο Γαριβάλδης.

Τις εμπειρίες του από τους πολύχρονους αγώνες τις κατέγραψε στο βιβλίο που εξέδωσε το 1990 με τίτλο «Ανυποχώρητοι».

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πετρούπολης.

Η οικογένειά του

** *

Φωτ.

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώνεται ενάμιση χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Σταματόπουλος). Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1923. Από μαθητής δούλευε φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της πόλης. Εκεί ζυμώθηκε με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σωματείου του. Εφηβος ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανέπτυξε σημαντική δράση για την προώθηση των διεκδικήσεων του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Στην Κατοχή συμμετείχε στην αρχή στην αντιστασιακή οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία». Με την ίδρυση του ΕΑΜ πέρασε στις γραμμές του. Ηταν μέλος του Γραφείου του ΕΑΜ Κυπαρισσίας. Παράλληλα, εργάστηκε για την ένταξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης στο ΕΑΜ. Συμμετείχε στην επιτυχημένη διάρρηξη της γερμανικής αποθήκης πολεμικού υλικού, από την οποία εφοδιάστηκε με όπλα και πολεμοφόδια το τμήμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κυπαρισσίας. Πέρασε στον μόνιμο ΕΛΑΣ και πολέμησε από τις γραμμές του 9ου Λόχου του Επαμεινώνδα, του 3ου Συντάγματος ως πολιτικός επίτροπος.

Πήρε μέρος στις μάχες στο Κοπανάκι, στον Αγιο Φλώρο, στον Αητό, στο Μυστρά, στην Καλαμάτα, στο Μελιγαλά, κατά την οποία τραυματίστηκε, στο Λεοντάρι, στο Βαλτέτσι και στη Βλαχοκερασιά. Συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας της Νέδας στην Ελαία.

Μετά τη Βάρκιζα ακολούθησε το δρόμο και των άλλων αντιστασιακών. Φυλακίστηκε στις φυλακές Ζακύνθου, στην Ακροναυπλία, εξορίστηκε στα Γιούρα και στο Μακρονήσι. Δεν κάμφθηκε όμως το αγωνιστικό φρόνημά του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οικογενειάρχης πλέον, δούλεψε ως οικοδόμος, ενώ παράλληλα πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις του συνδικάτου του και αργότερα στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και του κινήματος ειρήνης.

Θα θυμόμαστε πάντα με αγάπη τη σεμνότητα, την εντιμότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα του, τον πιστό αγωνιστή για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ιδεολογίας του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Μαρία Αθανασοπούλου

Οι κόρες του Διονυσία - Αθανασία

* * *

φΩΤ.

Ο αγωνιστής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΛΑΪΔΗΣ γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας το 1917. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Δολοφονήθηκε το 1946 από παρακρατικούς στη Νέα Αγχίαλο.

Στη μνήμη του, ο αδερφός του Βασίλειος Κελαϊδής προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα 22 Ιούλη συμπληρώνονται 22 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή της Εθικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ για πολλά χρόνια και προέδρου του Σωματείου Τσαγκαράδων. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1917.

Πέθανε το 1978.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ Ζωγράφου 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΕΛΕΤΗ ΡΟΚΑ, με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μάνδρας.

Η σύζυγος Περσεφόνη Ρόκα

Τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Στις 3 Ιούλη 2001 ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ έχασε τη μάχη για τη ζωή από την επάρατη νόσο. Γεννήθηκε στο Χέρσο Κιλκίς το 1932. Αετόπουλο στην Κατοχή, αργότερα ήταν μέλος της ΕΔΑ. Μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΒ Αμάραντων Κιλκίς.

Ως το τέλος της ζωής του, συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ του Δήμου Δοϊράνης.

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 18 Ιούνη 2001, πιστός στα ιδανικά του, ο αγωνιστής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΙΖΑΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ στην οποία ανήκε και φίλοι του προσφέρουν 12.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΑΣ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ.

Στη μνήμη της, η νύφη της Κατερίνα προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ, από το Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, η σύζυγός του Λουκία Δημαρά προσφέρει 100.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ