Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Ριγολέττος» του Βέρντι στη Λυρική

Το αριστούργημα του Βέρντι «Ριγολέττος» ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο θέατρο «Ολύμπια», για πέντε μόνο παραστάσεις στις 12, 16, 18, 20 και 23 Μάρτη, στις 8 το βράδυ. Το τρίπρακτο αυτό μελόδραμα, εμπνευσμένο από το θεατρικό του Βίκτορ Ουγκώ «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» (1832), πρωτοπαρουσιάστηκε το 1851 στο θέατρο «La Fenice» της Βενετίας. Η ιστορία του έργου αναφέρεται στον έρωτα της Τζίλντας - κόρης του καμπούρη γελωτοποιού της αυλής Ριγολέττου - για τον έκλυτο δούκα της Μάντοβας, που της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί την τιμή της κόρης του ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της, να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του. Στον «Ριγολέττο», από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών, οι αντιθέσεις συνιστούν βασικό στοιχείο, ενώ οι μεταπτώσεις μεταξύ λυρικών και δραματικών σκηνών εξασφαλίζουν τη διαρκή και ταχύτατη ροή της υπόθεσης.

Η παράσταση με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο, με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ, ανεβαίνει υπό τη μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, ο οποίος μετέφερε τη δυναμική του έργου, από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα, στο Μιλάνο του Μουσολίνι, στο απόγειο της φασιστικής του δόξας το 1938, λίγο πριν από το ξέσπασμα του μεγάλου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Ο Τζουζέππε Βέρντι (1813 - 1901), συνθέτης του ιταλικού ρομαντισμού, έζησε σε εκείνη τη μοναδική στιγμή, που η υψηλή τέχνη γίνεται ταυτόχρονα και λαϊκή γιατί γράφει τα πρώτα του έργα μέσα σε επαναστατικό κλίμα και αυτά απηχούν ιδεολογικά τον απελευθερωτικό αγώνα των επαναστατημένων της Βόρειας Ιταλίας εναντίον των Αυστριακών δυνάμεων κατοχής, καθιστώντας τον δημιουργό τους εθνικό σύμβολο. Ο «Ριγολέττος» του Βέρντι αγαπήθηκε από το πλατύ κοινό και απέκτησε δημοτικότητα αμείωτη μέχρι σήμερα... Τιμές εισιτηρίων: 15, 25, 30, 40, 50 και 55 ευρώ. Παιδικά - φοιτητικά: 10 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ