Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο αληθινός φασισμός» απόψε στο «Σκοπευτήριο»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» συνεχίζει τις προβολές με επιλεγμένες ταινίες του δεύτερου κύκλου, αφιερωμένου στο θέμα «Πόλεμος και Φασισμός». Οι προβολές, ως γνωστόν, λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), κάθε Τετάρτη βράδυ στις 7 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη. Με το πέρας της προβολής ακολουθεί συζήτηση για την ταινία που προβλήθηκε... Σήμερα, Τετάρτη 24 Φλεβάρη η Λέσχη θα προβάλλει το αριστουργηματικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό σοβιετικό ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ρομ «Ο Αληθινός Φασισμός» (1965) - (Τriumph over violence), διάρκειας 130'.

Σπουδαίο, πρωτοποριακό και επίκαιρο ντοκιμαντέρ καταδίκης του φασισμού, όχι απλά μέσα από μια κοινωνιολογική προσέγγιση, αλλά αναδεικνύοντας την παρείσφρηση της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα των μικροαστών. Η ταινία δεν αρκείται στη στεγνή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού από απόρρητα αρχεία των ναζί, του υπουργείου προπαγάνδας τους και ερασιτεχνικών λήψεων των Ες Ες, αλλά αγγίζει, με ψυχολογική προοπτική, το φασισμό που βίωσαν οι λαοί, οι οποίοι ωστόσο, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών για την παραπλάνηση στην οποία αβασάνιστα αφέθηκαν... Ο Ρομ δούλευε δυο χρόνια πάνω στην ταινία που ισχυρίζεται ότι την έκανε πρώτιστα για τη νεολαία. Αναφέρει ότι η πρώτη επιστολή που έλαβε από θεατή ήταν μιας 16χρονης μαθήτριας που έγραψε:

«Είναι δύσκολο να πω αν αυτή η ταινία μου άρεσε ή δεν μου άρεσε. Μου φαίνεται, ότι μέσα σε αυτές τις δύο ώρες μεγάλωσα. Συνήθως διηγούμαι τις ταινίες που έχω δει στους δικούς μου ή στις φίλες μου, αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να διηγηθώ τίποτα. Σκεφτόμουν όλη μέρα, σκεφτόμουν ακόμη και τη νύχτα. Νομίζω ότι θα θυμάμαι αυτήν την ταινία σε όλη μου τη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ