Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στον Δ. Χατζή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Χατζή, η ΝΕΤ προβάλλει απόψε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον δημιουργό «Του τέλους της μικρής μας πόλης». Γεννημένος το 1913 στα Γιάννενα, ο διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος και φιλόλογος, ήταν γιος του δημοσιογράφου Γεωργίου Χατζή, εκδότη της εφημερίδας «Ηπειρος». Το 1925 από τα Γιάννενα ο Δ. Χατζής θα πάει στην Αθήνα να φοιτήσει στο γυμνάσιο της Ιονίου Σχολής. Μετά το θάνατο του πατέρα του, θα επιστρέψει στη γενέτειρά του για ν' αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει δε θα τον αφήσουν να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή.

Την περίοδο '41-'44 θα βρεθεί στις γραμμές του ΕΑΜ και θα πάρει μέρος στην Αντίσταση, ενώ εργάζεται και στον παράνομο Τύπο. Το 1946 θα εκδώσει το πρώτο του βιβλίο «Η φωτιά». Από το 1949 ως το 1974, θα ζήσει στη Ρουμανία, στη ΛΔ της Γερμανίας και κυρίως στην Ουγγαρία. Σπούδασε Βυζαντινολογία στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου, ενώ αργότερα δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και τα έργα «Σπουδές», «Θητεία - αγωνιστικά κείμενα» και η μελέτη «Γλώσσα και πολιτική». Το 1980 εκδίδει «Το πρίσμα», τριμηνιαία έκδοση για την παγκόσμια λογοτεχνία, ενώ ένα χρόνο αργότερα στις 20 Ιουλίου 1981 θ' αφήσει την τελευταία του πνοή.

Στο ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, για τον Δ. Χατζή μιλούν ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ουγγαρίας Κώστας Σιούλας, ο δημοσιογράφος Φίλιππος Παπαδόπουλος, η ιστορικός και σύζυγος του συγγραφέα Καίτη Χατζή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος και η φιλόλογος Ιφιγένεια Τριάντου. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είναι των Κώστα Χριστοφιλόπουλου και Πάνου Κυπαρίσση (ΝΕΤ 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ