Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση διεργασιών και ο Τουσκ στην Κύπρο

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν «έξυπνο συγχρονισμό» Κυπριακού και διαπραγματεύσεων για την Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το γεγονός ότι το ολόπλευρο «παζάρι» που μαίνεται μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας θα αναζωπυρώσει και τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό επιβεβαίωσε η χτεσινή επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην Κύπρο. Ο Τουσκ βρέθηκε στην Κύπρο προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει και στην Αγκυρα.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η παρούσα «δυναμική» προσφέρει μια ευκαιρία να επανενεργοποιηθούν συνολικά οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτήν τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης», ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι «ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα έχει την υποστήριξη και των δύο πλευρών στο νησί θα φέρει μια νέα αρχή, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «η Κύπρος, ως ο πλησιέστερος γείτονας της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», συμπληρώνοντας ότι «μια πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και καιρό, στην ουσία θα αποτελούσε - με τη δική μου συναίνεση - αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράγματι "εκλιπούσα"», αλλά και ότι: «Οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Κυπριακό), είναι το τελευταίο πράγμα που επιζητούμε».

Ενδεικτικές πάντως ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για σειρά συναντήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η διαπραγμάτευση παράγει πρόοδο σταθερά όλη την ώρα. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία, που είναι ακόμη πιο αισιόδοξη από εμάς ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μία λύση για το Κυπριακό, ζητά το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος... Υπό τις περιστάσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουν υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και τότε θα γίνει αυτόματη απεμπλοκή των κεφαλαίων, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα για το καλό της Ευρώπης θα επιλυθούν, όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα». Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κούντερς, που τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «έξυπνος συγχρονισμός επίλυσης του Κυπριακού και ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων».

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους. Εκεί συζητήθηκαν όλα τα θέματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο Ν. Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ήταν μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση. Εχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις, και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ