Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο... ύψος τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις στην αγορά

Στο α΄ εξάμηνο του 2001, πτώχευσαν ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης συνολικά 922 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, ενώ το ίδιο διάστημα τα «φέσια» στην αγορά ξεπέρασαν τα 120 δισ. δραχμές

Η «καλή κατάσταση της οικονομίας», για την οποία περηφανεύεται ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, συνοδεύεται με «φέσια» εκατοντάδων δισ. δραχμών και με κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η επίσημη εικόνα, με τους λεγόμενους «δείκτες ασφυξίας της αγοράς», που προκύπτει για το πρώτο εξάμηνο του 2001, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, προκύπτει ότι στο α' εξάμηνο του 2001:

  • 922 επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) χρεοκόπησαν οριστικά (κατέβασαν δηλαδή τα ρολά με επίσημη απόφαση πτώχευσης των δικαστηρίων) ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης (κατέθεσαν αίτηση στα δικαστήρια). Συγκεκριμένα, 318 επιχειρήσεις έβαλαν οριστικά λουκέτο και 604 κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης. Με άλλα λόγια κάθε μέρα που πέρασε περίπου 8 επιχειρήσεις πτώχευσαν ή υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση. Πέρυσι στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2000 χρεοκόπησαν ή δήλωσαν υποψήφιες για χρεοκοπία 2.388 επιχειρήσεις, έναντι 2.958 επιχειρήσεων στο δωδεκάμηνο του 1999. Ετσι τα τελευταία δυόμισι χρόνια έβαλαν οριστικά λουκέτο 6.268 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέλιξη που δείχνει με τρόπο ανάγλυφο ποιοι ήταν οι ωφελημένοι και ποιοι οι χαμένοι από τη λεγόμενη οικονομική ανάπτυξη.
  • Τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, ξεπέρασαν τα 120 δισ. δραχμές. Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές που εντοπίστηκαν από τις τράπεζες έφτασαν το πρώτο φετινό εξάμηνο τα 87,4 δισ. δρχ. και οι απλήρωτες - διαμαρτυρημένες - συναλλαγματικές τα 32,7 δισ. Συνολικά τα φέσια για το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 120 δισ. δραχμές, έναντι 277,1 δισ. στο δωδεκάμηνο του 2000 και 335,8 δισ. το 1999.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα φέτος, έκδοση ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι τράπεζες έχουν πάρει αυστηρότερα μέτρα, έχουν καθιερώσει ειδικά κριτήρια και παράλληλα διαθέτουν ειδικά συστήματα «αλληλοενημέρωσης» για την αποφυγή τέτοιου ενδεχόμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ