Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Παλμύρα και Μοσούλη

Ενώ σε Μόσχα και Γενεύη συνεχίστηκαν τα διπλωματικά παζάρια...

Από τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μεγάλες επιχειρήσεις από το συριακό και τον ιρακινό στρατό πραγματοποιούνται το τελευταίο 24ωρο κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Παλμύρα της Συρίας και στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, πόλεις που ήταν υπό κατάληψη το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα, εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια σε Γενεύη και Μόσχα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας συριακής τηλεόρασης, Σύροι στρατιώτες εισήλθαν χτες το πρωί στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία πολιορκούσαν στενά από τις 7 Μάρτη με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο συριακός στρατός φερόταν να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου ανακατάληψης σημαντικού τμήματος της στρατηγικής πόλης, επιδιώκοντας να κόψει την πρόσβαση των τζιχαντιστών σε οδικούς άξονες που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ράκα και Ντέιρ αλ Ζορ.

Το ίδιο 24ωρο, ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε συντονισμένες επιχειρήσεις στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, σημείωσε ότι ήδη οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν «αρκετά χωριά» στα περίχωρα της πόλης Μακχμούρ, που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης, με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Από την πλευρά του, ο Αραζ Μίρχαμ, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων των Πεσμεργκά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «οι ιρακινές δυνάμεις στη Μακχούρ ξεκίνησαν την προώθησή τους προς την αλ-Καγιάρα νότια της πόλης της Μοσούλης».

Η πετρελαιοφόρος Μοσούλη βρίσκεται σε απόσταση 360 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που έπεσε, από τις πρώτες, στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τον Ιούνη του 2014.

Παζάρια σε Μόσχα και Γενεύη

Στη Μόσχα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου βρίσκεται από την Τετάρτη, απηύθυνε έκκληση για την κλιμάκωση των προσπαθειών αντιμετώπισης του ΙΚ από τη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες.

«Νομίζω ότι είναι σωστό να λεχθεί πως πριν ακόμη από μερικές βδομάδες, πράγματι λίγοι άνθρωποι νόμιζαν ότι μια παύση των εχθροπραξιών ήταν δυνατή στη Συρία» δήλωσε ο Κέρι, κατά την έναρξη της συνάντησης με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κέρι είπε ότι υπάρχει ελπίδα κατά τις συναντήσεις του στη Μόσχα να «βρεθεί και να χαραχτεί ο δρόμος για μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε, επίσης, ότι προσβλέπει σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Λαβρόφ και το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τόνισε ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργάζονται παρά τις διαφορές... και ότι ενώπιον της επιτακτικότητας του θέματος, κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου».

Ο Λαβρόφ, από την άλλη, σημείωσε ότι η ρωσο-αμερικανική συνεργασία και ο διάλογος για τη Συρία «σε ισότιμη βάση επιτρέπει στις πλευρές να επιτύχουν», τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες προσπάθειες για «την εξισορρόπηση συμφερόντων». Οπως υπογράμμισε, «η συνεργασία μας για τη Συρία και η επιμονή μάς επέτρεψε να επιτύχουμε, γιατί εργαστήκαμε διαμορφώνοντας μια ισορροπία συμφερόντων, όχι μόνο αυτών της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη Συρία και εκτός της χώρας αυτής». Το γεγονός αυτό, βεβαίως, δεν αναιρεί ότι τα ανταγωνιστικά μονοπωλιακά συμφέροντα στην περιοχή είναι η αιτία της σύγκρουσης.

Στη Γενεύη, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης. Αργότερα χτες το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου συνομιλιών και να δημοσιοποιήσει έγγραφο με τις «βασικές αρχές για την επίτευξη προόδου» στη διαπραγμάτευση.

Ο γγ του ΟΗΕ στο Λίβανο

Παράλληλα, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, επιδιώκοντας να συζητήσει με Λιβανέζους αξιωματούχους τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, το Προσφυγικό (μεγάλο βάρος του οποίου έχει επωμιστεί από τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία ο Λίβανος) και να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - της ανεργίας των προσφύγων και των νέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίσκεψης του Μουν στο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο της χώρας με τη Συρία εξερράγη βόμβα, σκοτώνοντας έναν Λιβανέζο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις που επέβαιναν σε όχημα του λιβανέζικου στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ