Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ωμή ανάμειξη των ευρωατλαντικών στην ΠΓΔΜ

Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη των Σκοπίων σε ετοιμότητα. Η Νέα Τάξη στην ΠΓΔΜ...

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη των Σκοπίων σε ετοιμότητα. Η Νέα Τάξη στην ΠΓΔΜ...
Τη βδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκεοργκίεφσκι κατηγόρησε τους μεσολαβητές των ΗΠΑ Τζέιμς Πάρντιου και της ΕΕ Φρανσουά Λεοτάρ, ότι πιέζουν τους ηγέτες της ΠΓΔΜ να υποκύψουν στα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών, των οποίων η πεντάμηνη δράση οδήγησε την ΠΓΔΜ στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Στόχος της ανάμειξης η επιβολή της ομοσπονδιοποίησης της ΠΓΔΜ, με το σχέδιο συμφωνίας που πρότειναν. Στην ουσία γίνεται ωμός εκβιασμός με το πιστόλι στον κρόταφο.

Η πιο πρόσφατη μεταρρυθμιστική πρόταση που έκαναν οι δυο μεσολαβητές, η οποία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου χορήγησης περισσότερων πολιτικών δικαιωμάτων στη μεγάλη αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ «αποτελεί μια σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφσκι. «Οσο ωμό κι αν είναι το κείμενό τους, πιο ωμός και ανησυχητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να διαλύσουν τους κρατικούς θεσμούς στην ΠΓΔΜ», κατέληξε ο Γκεοργκίεφσκι όσον αφορά το σχέδιο αυτό, το οποίο προτείνει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Ετσι η επιβεβαίωση αυτή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων φανερώνει και το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κρίση στη συγκεκριμένη χώρα. Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, προκειμένου να εδραιώνεται η νέα τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ