Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
«Ειδυλλιακή εικόνα» κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός

Η κύρια πηγή εσόδων προέρχεται από φόρους και τέλη, επισήμανε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στην τοποθέτησή του

Eurokinissi

Συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και το... «πανηγυρίζει». Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, προχτές Τρίτη, η περιφερειακή αρχή ζήτησε την έγκριση του απολογισμού για το 2015, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλεόνασμα που έχει η Περιφέρεια, ένα πλεόνασμα της τάξης των περίπου 375 εκατ. ευρώ. Κριτική γι' αυτό το πλεόνασμα που δεν κατευθύνεται σε έργα ζωτικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά παραμένει σε απραξία, όπως έκανε και ο προηγούμενος περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, άσκησε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως είπε, μιλώντας εκ μέρους των κομμουνιστών συμβούλων, «η πραγματικότητα χαλά την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η πλειοψηφία της Περιφέρειας, η διοίκηση διά του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών. Τα στοιχεία τα ίδια δείχνουν πού πάει η κατάσταση. Η κύρια πηγή των εσόδων, τα 2/3 δηλαδή, προέρχονται από φόρους, τέλη, από πολιτική φορολογικού χαρατσώματος του λαού, περίπου 37 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο 1/3 - τα 19,2 εκατομμύρια δηλαδή - είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, που και αυτός από φόρους από τους πολίτες είναι.

Αυτά συμβαίνουν ενώ την ίδια στιγμή το κράτος συνεχίζει όχι απλά να φορολογεί με την ίδια ένταση, αλλά να μεγαλώνει αυτή την ένταση προς τους πολίτες. Ενώ δηλαδή παίρνει περισσότερα το κράτος από το λαό ως φόρο, δίνει λιγότερα, φορολογείσαι εσύ για να ανταποκριθείς στις όποιες απαιτήσεις με αποτέλεσμα να τον έχουμε στις μυλόπετρες αυτόν το λαό και να τον στύβουμε. Πόσο θα βγάζει, δεν το ξέρουμε. Και κανείς μα κανείς δε θα έπρεπε να καμαρώνει και να επαίρεται, εκτός κι αν βέβαια είναι οπαδός αυτής της πολιτικής. Και είναι αρκετοί αυτοί οι οπαδοί».

Παρουσίασε μάλιστα και τον (εύκολο) τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή αρχή αποφασίζει για τα έργα. «Στα έξοδα - όπως σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - το ποσοστό απορρόφησης, της υλοποίησης δηλαδή που είχαμε αποφασίσει το 2015 ως Περιφέρεια, είναι 4,35%. Αν αυτό θεωρείται επιτυχία, συνεχίστε έτσι. Μάλιστα, σήμερα, αποφασίσαμε έργα περίπου 50 εκατομμυρίων. Θα τα δώσουμε; Με αυτήν την ευκολία το αποφασίζετε, γιατί δε θα τα δώσετε. Λέτε θα πάρει ο "χ" 5 εκατομμύρια, θα έρθει μετά από δύο χρόνια που θα έχει τελειώσει η προθεσμία της σύμβασης και θα πάρετε παράταση για άλλα δύο χρόνια, όπως γίνεται συνήθως. Γι' αυτόν τον οικονομικό απολογισμό μιλάτε, αυτόν καλείτε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει, γι' αυτόν καμαρώνετε και νομίζετε ότι κάτι κάνετε. Δεν είναι προφανώς έτσι η κατάσταση. Εμφανίζετε πλεόνασμα στον απολογισμό περίπου 17 εκατομμύρια, που οφείλεται στην καθυστέρηση εκτέλεσης έργων και υλοποίησης αυτού του προϋπολογισμού».

Τέλος, στάθηκε στην κριτική που ασκούσε η διοίκηση κατά το παρελθόν, μιλώντας για πλεόνασμα απραξίας, κάτι που όμως κάνει και η σημερινή αρχή. «Συνεχίζετε κι εσείς αυτό που κατά κόρον κατηγορούσατε την απελθούσα διοίκηση, αυτή του κ. Σγουρού. Δηλαδή, για το απόθεμα της απραξίας, το παρκάρισμα των εκατομμυρίων. 374 εκατομμύρια ευρώ έχετε παρκαρισμένα, τα οποία "αυγατίσανε" μάλιστα από αυτά της προηγούμενης διοίκησης. Η κριτική που σας έκαναν, κ. Σγουρέ - και δικαίως θα έλεγα - ήταν ότι τα χρήματα αυτά τα είχατε στο "μπαούλο" και παίρνατε τους τόκους. Μιλούσαν για απόθεμα απραξίας. Αυτό συνεχίζει να κάνει και η σημερινή διοίκηση. Τα συγκέντρωσαν και στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διευκολύνουν και την κυβέρνηση γιατί είχε τα προβλήματα με τους δανειστές όπου χρησιμοποιήθηκε και ένα μέρος τους γι' αυτή τη δουλειά, και παίρνουν τους τόκους από αυτή τη διαδικασία. Αυτά που κατηγορούσατε σήμερα τα παρουσιάζετε ως επιτυχία, ως προσπάθεια να πάτε μπροστά. Δεν είναι έτσι, εμείς θα το καταψηφίσουμε για τους παραπάνω λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ