Κυριακή 17 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η Γεωμετρία της Σκακιέρας

(β' μέρος)

Συνέχεια του 24ου μαθήματος του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ με τίτλο «Μη χάνετε χρόνο». «...Οπότε, γιατί αγαπάμε το γνωστό πεδίο της Κάισσας; Τι μας προσφέρει; Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι - συνεχίζει ο Γκ. Κασπάροβ - βλέπουμε μέσα από το σκάκι ένα αξιοσημείωτα ακριβές μοντέλο της ανθρώπινης ζωής με τις καθημερινές δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα. Στη σκακιέρα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε τον έλεγχο του εκάστοτε συμβάντος. Μπορούμε να επινοήσουμε τα σχέδιά μας και προσπαθούμε με συνέπεια να τα υλοποιήσουμε με μια λογική κατάληξη - αλλά όλο αυτό δεν είναι ανάλογο με το πώς διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας;

Κανείς δεν μπορεί να είναι επιτυχημένος ποτέ και πουθενά εκτός και αν καλλιεργήσει την επιμονή, την εργατικότητα και την ικανότητα να αξιολογεί τις ευκαιρίες. Πρέπει να είμαστε σε θέση να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθούμε γι' αυτούς με λογική, με σθένος και αποφασιστικότητα». (Συνεχίζεται)

Στο διάγραμμα του α' μέρους («Ριζοσπάστης» 10.4.16) παρουσιάσαμε - προς λύση - άλλη μια άσκηση με θέμα «Η Γεωμετρία της Σκακιέρας» Λ: Ρδ7, Στρ. γ7 (2) Μ: Ρζ3, Αθ7, Στρ. β7 (3) Πρόκειται για μια αξέχαστη μικρογραφία των Α. και Κ. Σαρίτσεβ από το Μπακού, έχοντας προσθέσει έναν Α στη σύνθεση του Ρ. Ρέτι. Ο λευκός φαίνεται να μην έχει ελπίδες αφού η προαγωγή σε Β είναι ανώφελη και το 1. Ρε6 απωθείται με 1... Ρε4. Οι πρώτες κινήσεις του λευκού φαίνονται παράλογες. 1. Ργ8! β5 2. Ρδ7! β4 Χωρίς Α ο λευκός φαίνεται να «βοηθάει» το μαύρο πιόνι να προαχθεί σε Β γρήγορα, αλλά... 3. Ρδ6 Αζ5 εμποδίζοντας την προαγωγή του «γ7». Τώρα θυμήσου τη μελέτη του Ρέτι. 4. Ρε5! Αγ8 5. Ρδ4! Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα, έτσι δεν είναι; 5... β3 6. Ργ3 Αε6 7. γ8=Β Αγ8 8. Ρβ3 και ισοπαλία. «Υπάρχουν μερικές μελέτες που μου αρέσουν να παίζω συνέχεια σαν την σπουδή του Αλεξάντερ Σελέτσκι στο διάγραμμα όπου παίζουν τα λευκά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ