Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ολα είναι εμπόρευμα»!

Αυτό είπε ο υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων

Η πλήρης εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και η ανάδειξή του σε κερδοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι δεδομένα για την κυβέρνηση. Αυτό έκανε σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, ανέφερε προκλητικά: «Είναι προφανές ότι ζούμε σε καθεστώς καπιταλισμού. Με αυτήν την έννοια, όπως λέτε - και δεν έχω καμία διαφωνία - στο καθεστώς αυτό όλα γίνονται εμπόρευμα»!

Η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ αφορούσε τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις, ύψους έως και 300%, που επέβαλε η κυβέρνηση στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων. Οπως επισήμανε, η εξέλιξη αυτή «θα επιβαρύνει και τον εισαγόμενο και τον εσωτερικό τουρισμό - όσοι βέβαια μπορούν να κάνουν σήμερα εσωτερικό τουρισμό, γιατί είναι και απλησίαστο όνειρο. Θα πλήξει εργαζόμενα στρώματα που εμπλέκονται στον τουρισμό, μικροκαταλυματίες, ταξιτζήδες, ξεναγούς, ανθρώπους στον κλάδο του Επισιτισμού και πάρα πολλούς άλλους». Οσο βέβαια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, οι αυξήσεις αυτές είναι εντελώς απαγορευτικές.

Τόνισε ακόμα πως - ταυτόχρονα με το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια είναι μνημονιακός στόχος για την αποπληρωμή του χρέους - πρόκειται για κίνηση «ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ, ώστε ο Πολιτισμός να αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος, δηλαδή, είναι η επιχειρηματική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με τη λεγόμενη "αυτοχρηματοδότησή" τους από τη μία και το χαράτσωμα των επισκεπτών από την άλλη, για να διεισδύσουν με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρηματικοί όμιλοι», με ό,τι σημαίνει αυτό και για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Ο υπουργός, πέρα από τα παραπάνω, πρόσθεσε ακόμα εξίσου προκλητικά ότι «μία κυβέρνηση, επειδή βρίσκεται και δρα σε συγκεκριμένες συνθήκες, είναι υποχρεωμένη να υποταγεί - το λέμε - στην κατάσταση αυτή»! Πρόσθεσε δε ότι «οι τιμές ήταν απαράδεκτα χαμηλές, με την έννοια ότι δεν αντιστοιχούσαν σε τιμές καμιάς άλλης χώρας της Ευρώπης ή του κόσμου».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, ο Μ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «για πολύ συγκεκριμένη ταξική επιλογή της κυβέρνησης» και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άμεση απόσυρση αυτού του μέτρου, καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους, πρόσληψη προσωπικού με κρατική χρηματοδότηση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ