Κυριακή 24 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Τώρα είναι απαραίτητο ένα σωματείο που θα έχει οδηγό τις ανάγκες μας

Αύριο, Δευτέρα 25 Απρίλη, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Στην Αθήνα οι εκλογές θα διεξαχθούν στο χώρο του Σωματείου (Κάνιγγος 33) και στη Θεσσαλονίκη στο Βασιλικό Θέατρο, πλ. Λευκού Πύργου. Οι εγγεγραμμένοι ψηφίζουν με την αστυνομική ταυτότητα, το βιβλιάριο ασθενείας (ανεξαρτήτως ταμείου ασφάλισης και θεώρησης) και την ατέλεια. Τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με τις συνδρομές μπορούν να τακτοποιηθούν ακόμα και την ίδια μέρα.

Μπροστά στις εκλογές, η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους ηθοποιούς για την ενίσχυσή της, γιατί αυτές οι εκλογές και πρέπει και μπορούν να σηματοδοτήσουν μια άλλη πορεία, για το ΣΕΗ των αγώνων, του πολιτισμού, της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης.

Την περασμένη Δευτέρα 18 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία της Λίλας Καφαντάρη, εκπρόσωπου της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών.

Τι σωματείο χρειαζόμαστε σήμερα

«Θα θέλαμε η σημερινή συζήτηση να μην πάρει μόνο ένα τυπικό χαρακτήρα αποδοχής ή απόρριψης του απολογισμού της Διοίκησης του Σωματείου. Κύρια θα θέλαμε να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης τι σωματείο χρειαζόμαστε σήμερα.

Εμείς απερίφραστα απαντάμε:

Ενα σωματείο που ανεξάρτητα ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ενα σωματείο που θα αναγνωρίζει ότι κανένας δε θα μας χαρίσει τίποτα, όλα πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Ενα σωματείο που θα έχει μαζικές διαδικασίες, θα γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις.

Ενα σωματείο που θα είναι μπροστά όταν οι συνάδελφοι μένουμε απλήρωτοι, όταν δεν βρίσκουμε δουλειά, όταν καταστρατηγούνται συμβάσεις, όταν τους κόβουνε το ρεύμα, όταν οι ανασφάλιστοι ηθοποιοί χρήζουν περίθαλψης.

Ενα σωματείο που για οδηγό του θα έχει τις ανάγκες μας.

Για μια φορά ακόμα, στο ΣΕΗ συγκρούστηκαν οι δύο συνδικαλιστικές γραμμές. Η πρώτη είναι της διοίκησης, που εκφράζει την υπόσχεση της λύσης από τα πάνω... Είναι η γραμμή του κοινωνικού διαλόγου, γιατί κατανοεί πρώτα απ' όλα την ανάγκη του εργοδότη. Αυτή τη γραμμή εμείς την ονομάζουμε κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, είναι η πολιτική της ΓΣΕΕ.

Η άλλη γραμμή είναι αυτή που υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο της χώρας κι αυτοί πρέπει πρώτα να καλύπτουν τις ανάγκες τους, που πολιτικοποιεί τη σκέψη των εργαζομένων, δείχνοντάς τους ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Πως πρέπει να στοχεύσουν αποφασιστικά τα αίτια του προβλήματος, για να έχουν ελπίδα οποιασδήποτε μικρής ή μεγάλης κατάκτησης ειδικά σήμερα. Αυτό θα πει ανεξάρτητο, δημοκρατικό, ταξικά προσανατολισμένο σωματείο.

Εμείς θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό της διοίκησης και ζητάμε και από εσάς να σκεφτείτε με κριτήριο την ίδια σας την πείρα: Τα 4 χρόνια αυτής της διοίκησης έβγαλαν το σωματείο μας από τις ράγες του αγώνα και της διεκδίκησης και εμείς λέμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό, να βάλουμε στην μπάντα αυτές τις αντιλήψεις.

Τον επόμενο χρόνο, το σωματείο μας κλείνει 100 χρόνια ζωής. Είναι πεποίθησή μας ότι ο πιο λαμπρός εορτασμός, αυτός που θα τιμούσε τους εκατοντάδες ηθοποιούς που φώτισαν με τη ζωή, την τέχνη και τη δράση τους την πολιτιστική ζωή της χώρας μας, είναι να σκύψουμε στις αγωνιστικές παραδόσεις που μας άφησαν και να τις συνεχίσουμε περήφανα και αισιόδοξα.

Οι ηθοποιοί δεν είμαστε τα υποταγμένα κακόμοιρα, με σκυμμένο το κεφάλι πλάσματα, που η απερχόμενη διοίκηση προσπάθησε να μας πείσει. Η ιστορία μας άλλα δείχνει. Δείχνει ότι έτσι και πάρουμε χαμπάρι τον εχθρό, γινόμαστε λιοντάρια έτοιμα για μάχη. Τέτοιο σωματείο σάς καλούμε να ξαναφτιάξουμε. Και τότε θα ομορφύνουμε πάλι τις σελίδες της ιστορίας του, ώστε να λένε και για μας οι αυριανοί συνάδελφοι με καμάρι ό,τι λέμε εμείς σήμερα για τους παλιότερους».

Κόντρα στις «σειρήνες» της απαξίωσης και της αποχής

Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν τη μάχη οι δυνάμεις και οι φίλοι της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών...

Οπως μας δήλωσε και ο Δημήτρης Αντωνιάδης, υποψήφιος με τη ΔΕΗ, «δίνουμε τη μάχη σταθερά, μαχητικά, ακόμα πιο πεισμωμένα, απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης του ΣΕΗ από τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Και όταν λέμε αυτό, εννοούμε ότι αυτές οι δυνάμεις που μέχρι τώρα ήταν στη διοίκηση του σωματείου, απαξιώνοντας τις συλλογικές διαδικασίες, που στέκονταν εχθρικοί απέναντι στα δικαιώματά μας, προσπαθούν με τη στάση τους να αποδυναμώσουν, να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στο ΣΕΗ, καλώντας τους συναδέλφους σε αποχή.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η απάντηση χρειάζεται να είναι μία. Ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αυριανές εκλογές, για ένα σωματείο μαζικό, μαχητικό, ταξικό, ανοιχτό στα μέλη του, που θα οργανώνει τους αγώνες του κλάδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ