Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με πολεμικό χρονοδιάγραμμα

Απογείωση της φοροληστείας του λαού, με άμεσους και έμμεσους φόρους στην ημερήσια διάταξη να τσακίζουν παραπέρα το ήδη σφαγμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Στην ίδια ρότα τσεκουρώνουν όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει καθώς και τους μισθούς του Δημοσίου

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τη σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση

Eurokinissi

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τη σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση
Με πολεμικού χαρακτήρα χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται ο νέος κύκλος της αέναης επιθετικότητας του κεφαλαίου απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών συμφερόντων. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθοδεύει την κατάθεση τροπολογίας της τελευταίας στιγμής στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, με κατεύθυνση την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου, ακόμη και σε σχέση με αυτό που ήδη προβλέπεται στο νομοσχέδιο. «Προ των πυλών» εμφανίζονται και οι διατάξεις με τις νέες ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και σε μια σειρά από άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη μαζική κατανάλωση, «ξαλαφρώνοντας» ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται και το λεγόμενο «εφεδρικό» πακέτο (2% του ΑΕΠ, ή ακόμη 3,6 δισ. ευρώ), το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ της Δευτέρας με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, η θηλιά σφίγγει ακόμη περισσότερο με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, η «ελάφρυνση» του οποίου εγκυμονεί τα μνημόνια διαρκείας σε βάθος χρόνου.

Σχετικά και απόλυτα, η μοναδική «κόκκινη» γραμμή της διαπραγμάτευσης αφορά την προστασία του κεφαλαίου και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έσπευσε τις προάλλες να δημοσιοποιήσει τον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο». Αυτός, με τη σειρά του, βρίθει από φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους - υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα, ανοίγει και η αγορά των «κόκκινων» δανείων, με τη δυνατότητα των τραπεζών να μεταβιβάζουν το σύνολο των προβληματικών δανείων τους σε άλλους ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Φορο-λησταρχεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο για τη μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Ετσι, ενώ ήδη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, περικόπτεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, το επίπεδο αυτό είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, στα 8.800 ευρώ, με ενδεχόμενο «προσαύξησης» κατά 100 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας, μέχρι το τρίτο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το 2015 ξεκινούν από εισοδήματα της τάξης των 628 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και ακόμη χειρότερα σενάρια με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ το αργότερο μέχρι το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραπέρα επιβαρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν από εισοδήματα ύψους 584 ευρώ το μήνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε άμεσα είτε από τα επόμενα χρόνια τα 8.182 ευρώ θα αποτελέσουν το βασικό αφορολόγητο όριο.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Οσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.182 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα δεν προβλέπεται φόρος εισοδήματος.

-- Οσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 144 έως και 396 ευρώ το χρόνο.

Η φοροληστεία έχει και συνέχεια, καθώς το «υψηλότερο» αφορολόγητο για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ισχύει μόνο για τον ένα από τους δύο συζύγους...

Για παράδειγμα, οικογένεια μισθωτών με 2 παιδιά και με εισοδήματα από 10.000 ευρώ το χρόνο για τον καθένα σύζυγο (συνολικά 20.000):

Το 2015 ο σύζυγος πλήρωσε φόρο εισοδήματος 100 ευρώ και άλλα τόσα η σύζυγος, δηλαδή συνολικά 200 ευρώ.

Με βάση το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή (έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό ύψους 2.000 ευρώ), ο κάθε σύζυγος θα πλήρωνε από 200 ευρώ, συνολικά δηλαδή 400 ευρώ το νοικοκυριό, με αύξηση κατά 200 ευρώ (100%) σε σχέση με τα ίδια εισοδήματα για το 2015.

Με τη διαφαινόμενη τελική πρόταση, ο πατέρας (διατηρεί την έκπτωση 2.000 ευρώ λόγω των 2 παιδιών) θα πληρώσει φόρο 200 ευρώ και η μητέρα 400 ευρώ. Συνολικά, το εν λόγω νοικοκυριό θα πληρώνει για τα φετινά εισοδήματα φόρο 600 ευρώ, δηλαδή τριπλάσιο σε σχέση με το 2015 (200 ευρώ) και κατά 200 ευρώ περισσότερο σε σχέση με το υπάρχον νομοσχέδιο...

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του ΔΝΤ είχε ζητήσει μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ, ενώ, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των διαφορών, η πλευρά της Κομισιόν είχε προκρίνει τη σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ έως το 2018.

«Ξεσάλωμα» με τους φόρους κατανάλωσης

Κλειδωμένη είναι πλέον και η παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 23% σήμερα) με το εκτιμώμενο όφελος για το κρατικό ταμείο να φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, στα 5,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν τα εμπροσθοβαρή αντιλαϊκά πακέτα, στην πλήρη ανάπτυξη του «προγράμματος» από το 2018, αρχής γενομένης από το 2016, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή.

Επιπλέον, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στα παρακάτω:

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

-- Παράταση του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Η προέλευση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σε κάθε περίπτωση, στα 5,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν τα εμπροσθοβαρή αντιλαϊκά πακέτα, στην πλήρη ανάπτυξη του «προγράμματος» από το 2018, αρχής γενομένης από το 2016, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή.

Το «στίγμα» του πακέτου επιβεβαίωσε και η Κομισιόν, η οποία με την έκθεση για τις «Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις» που δημοσιοποίησε τις προάλλες, περιέγραψε τον επιμερισμό των νέων αντιλαϊκών μέτρων, άμεσης εφαρμογής.

Συγκεκριμένα:

-- 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.

-- 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος: Από τη μείωση του αφορολόγητου και τις νέες κλίμακες για μισθούς, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.

-- 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και μάλιστα από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23% σήμερα.

-- 0,75% του ΑΕΠ ή 1,4 δισ. ευρώ από μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, αλλά και από την αυξημένη φορολογία σε άλλους φόρους κατανάλωσης.


Α.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ