Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σίγουρη θεωρείται η νίκη του Ντουτέρτε

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού PDP προηγείται με 39%

Ο νέος ηγέτης των Φιλιππίνων, Ρ. Ντουτέρτε, με πιο «φιλολαϊκό προφίλ» υπόσχεται νέα κέρδη στο κεφάλαιο

Copyright 2016 The Associated

Ο νέος ηγέτης των Φιλιππίνων, Ρ. Ντουτέρτε, με πιο «φιλολαϊκό προφίλ» υπόσχεται νέα κέρδη στο κεφάλαιο
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού PDP (Δημοκρατικού Κόμματος Φιλιππίνων) και για 22 χρόνια δήμαρχος της πόλης Νταβάο, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συγκέντρωνε σχεδόν το 39% των ψήφων με καταμετρημένο το 94% του συνόλου και θεωρούταν ο σίγουρος νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο Ντουτέρτε είχε συγκεντρώσει 15.698.601 ψήφους (38,6%), με μεγάλο προβάδισμα από το δεύτερο, Μανουέλ «Μαρ» Ροξας (9.534.944 και 23,4%) του Φιλελεύθερου Κόμματος και την τρίτη «ανεξάρτητη» υποψήφια Γκρέις Πόε (8.810.624 και 21,6%).

Συνολικά ψήφισαν 42.930.887 άτομα, με τους εγγεγραμμένους να ξεπερνούν τα 55.735.000.

Ηδη, επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το νέο πρόεδρο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το βάρος που πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις σε έργα υποδομών, τις οποίες η προηγούμενη ηγεσία του Μπενίνιο Ακίνο (ο οποίος προερχόταν από το Φιλελεύθερο Κόμμα) είχε καθυστερήσει.

Αρκετοί φτιάχνουν για τον Ντουτέρτε ένα προφίλ «αντικομφορμιστή» και εναλλακτικού, ωστόσο το πρόγραμμα του κόμματός του ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι απλά να διαχειριστεί τη βαρβαρότητα στην οποία οδηγούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Για παράδειγμα, υπόσχεται πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες Υγείας, μεταξύ άλλων με «την παροχή κινήτρων σε ιδιωτικά νοσοκομεία και γιατρούς, για να φέρουν το κόστος της φροντίδας Υγείας σε λογικά - ανεκτά επίπεδα», ενισχύοντας δηλαδή την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που ποτέ δε θα συμβαδίσει με τη διασφάλιση ικανοποιητικών και δωρεάν υπηρεσιών για όλους ανεξαίρετα. Συνδέει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας», ουσιαστικά με την ώθηση ρευστού στην αγορά για να επιταχυνθεί η συγκέντρωση του κεφαλαίου. Τάζει λύση του προβλήματος της πείνας με την «ανάπτυξη συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, που θα επικεντρώνονται στη διατήρηση προμηθειών και σε σταθερές και ανεκτές τιμές», δηλαδή επιστρατεύει σχήματα που θα εξασφαλίσουν σε επενδυτές δημόσιο χρήμα για να στερεώσουν τη δράση τους σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, αυτόν των Τροφίμων. Μεταξύ άλλων, το PDP προτάσσει την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της χώρας στην Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την ευρεία αναστήλωση της ντόπιας βιομηχανίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα πρέπει να παρουσιαστούν και να εγκριθούν από το Κογκρέσο μέχρι τις 30 Ιούνη.

Αρκετά μονοπωλιακά επιτελεία, όπως η «Γκόλντμαν Σακς», συγκαταλέγουν τις Φιλιππίνες στην ομάδα των «Επόμενων 11» («Next Eleven»), δηλαδή τις χώρες που θεωρείται ότι μπορούν να διακριθούν σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα (στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται οι Τουρκία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.).

Η χώρα σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 103 εκατομμύρια. Στους βασικούς της εμπορικούς εταίρους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Κίνα, Ν. Κορέα. Μεταξύ άλλων εξάγει παράγωγα πετρελαίου αλλά και χαλκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ