Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Δεν προσυπογράφουν οι ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζοντας ήδη τις ανησυχίες και τις αντιθέσεις της πλειοψηφίας του πλανήτη όσον αφορά στα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και τις διεθνείς συνθήκες για τα πυρηνικά όπλα και τον αφοπλισμό, καθώς και την κριτική εκ μέρους κυρίως των Ευρωπαίων συμμάχων τους, όσον αφορά στην άρνησή τους να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο για την εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα, καθώς και τη συνθήκη για την απαγόρευση των όπλων μικρού βεληνεκούς, τώρα έδειξαν για άλλη μία φορά τα δόντια τους και τις προθέσεις τους να υπερασπίσουν τα «συμφέροντα των ΗΠΑ», αρνούμενοι να προσυπρογράψουν πρόταση για ένα διεθνές πρόγραμμα που αφορά την απαγόρευση της χρήσης βιολογικών όπλων για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, που εκπλήσσονται από τα απανωτά όχι, για μια ακόμη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν αντίθετα με τη διεθνή κοινή γνώμη, απορρίπτοντας τη συνθήκη. Βέβαια, ο λόγος για τον οποίο και πάλι οι ΗΠΑ δε συναινούν, είναι ότι η εν λόγω συνθήκη θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις αμερικανικές εταιρίες. Μιλώντας στη σύνοδο της ειδικής επιτροπής στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρεσβευτής Ντόναλντ Μάλεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στηρίξουν την πρόταση, και τόνισε ότι το προσχέδιο του πρωτοκόλλου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις απόρρητες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Μία πρόταση που είναι αποτέλεσμα σκληρών διεθνών διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν μια δεκαετία, που επρόκειτο να εγκριθεί από τις 140 χώρες που έχουν υπογράψει τη «Συνθήκη για τα Βιολογικά και τα Τοξικά Οπλα» του 1972, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβολή των απαγορεύσεων. Σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές συμφωνίες για οπλικά συστήματα, η απαγόρευση της χρήσης βιολογικών όπλων δεν προβλέπει το μηχανισμό με τον οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δε συμμορφώνονται με αυτήν.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ, είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη χρήση των βιολογικών όπλων, του χειρότερου είδους που υπάρχει, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρέιαμ Πέρσον του βρετανικού πανεπιστημίου Μπράντφορντ, ενώ ως είθισται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο θα ενδυνάμωνε την υπάρχουσα Συνθήκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ