Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν στις 8 Ιούνη οι εργαζόμενοι σε Υγεία - Πρόνοια

Ασφυκτική υποχρηματοδότηση από το κράτος και εκρηκτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας την Τετάρτη 8 Ιούνη και στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία, διεκδικώντας: Δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, ανάκτηση όλων των απωλειών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) οργανώνουν παναττική συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Τα προβλήματα στα νοσοκομεία για εργαζόμενους κι ασθενείς είναι εκρηκτικά και πηγάζουν από την κρατική υποχρηματοδότηση και τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια: Πληρωμές ασθενών, μεγάλα κενά σε προσωπικό, ελαστικές μορφές εργασίας, ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των νοσοκομείων για μείωση των δαπανών Υγείας και του μισθολογικού «κόστους», τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει γαλέρες: Επικουρικό προσωπικό, πεντάμηνες συμβάσεις, μαθητεία, ιδιωτικά συνεργεία, ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου... Ενδεικτικά, το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επισημαίνει πως «350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί όταν παρουσιάζει ως «λύση» τη στελέχωση με επικουρικό προσωπικό για μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, από το ΠΑΓΝΗ απολύονται στο τέλος Σεπτέμβρη 45 επικουρικοί και 15 εργαζόμενοι από την Παιδοψυχιατρική Κλινική και στα τέλη Μάη 13 εργαζόμενοι «πενταμηνίτες», με τις αντίστοιχες συνέπειες για τους ασθενείς. Στο μεταξύ, από τις 980 θέσεις μόνιμου προσωπικού που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία, προβλέπονται μόνο 15 νοσηλευτές.

Στο ΠΑΓΝΗ, ένα νοσοκομείο με 103.000 ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία, 97.000 στα Επείγοντα και 76.000 εισαγωγές το χρόνο, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650. «Στους εργαζόμενους χρωστάνε άδειες του 2015 και εκατοντάδες ρεπό. Για ένα μήνα μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια κατά 50% και υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν άλλα 2 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (σ.σ. τώρα λειτουργούν 12 από τα 15)» καταγγέλλει το σωματείο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στην εφημερία των Παθολογικών Κλινικών, ένας παθολόγος καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες 40 ασθενών που νοσηλεύονται και να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά, που ειδικά τους θερινούς μήνες μπορεί να ξεπερνούν τα 100 ημερησίως. Στα Επείγοντα, η διαλογή γίνεται από νοσηλευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά ταυτόχρονα, ενώ 2-3 τραυματιοφορείς καλύπτουν όλα τα Επείγοντα και όλο το νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ