Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οχι στο Μαραθώνα το κωπηλατοδρόμιο

Την αντίθεσή του στην κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Γνωστοποιώντας τα συμπεράσματα από την Ημερίδα που διοργάνωσε στις 29 του Ιούνη με θέμα: «Για το Μαραθώνα και την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση των μεγάλων δημοσίων έργων», τα οποία και αποστέλλει στον υπουργό Πολιτισμού, τονίζει: «Ο Μαραθώνας αποτελεί έναν από τους ιστορικούς τόπους της Ελλάδας αλλά και γενικά της Ευρώπης. Η προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και αρχαιολογικού αυτού τόπου με την ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό αποτελεί επιτακτικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας και του καθενός πολίτη ξεχωριστά. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πρακτική κράτους και πολιτών κάθε άλλο παρά το σκοπό αυτό υπηρέτησε (αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, αμερικάνικη βάση, επιχωματώσεις, ρύπανση κλπ.)».

«Η επιλογή του χώρου για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου κρίνεται ιδιαίτερα ατυχής διότι αλλοιώνει το ιστορικό τοπίο, υποβαθμίζει τη σημασία της μάχης και τουλάχιστον διαστρεβλώνει, αν όχι εξαφανίζει, τον πολλαπλό συμβολισμό του χώρου. Η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου, που προβάλλεται ως το κίνητρο αναβαθμίσεως της περιοχής, θεωρούμε ότι θα επιφέρει αντιθέτως την περαιτέρω αλλοίωση και υποβάθμισή της...».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προτείνει και διεκδικεί:

  • Την άμεση κήρυξη της περιοχής Μαραθώνα ως ιστορικού τόπου, η οποία θα περιλαμβάνει και τις μέχρι σήμερα κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων και λοιπές ρυθμίσεις προστασίας των αρχαίων μνημείων, όπως ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, το κτήμα του Ηρώδη του Αττικού κλπ.
  • Τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του κωπηλατοδρομίου σε άλλη θέση.
  • Την εφαρμογή της μελέτης για τη διαμόρφωση και ανάδειξη των μνημείων, με ιδιαίτερη έμφαση στον Τύμβο και τον περιβάλλοντα χώρο του.
  • Την άμεση προώθηση χωροταξικής μελέτης για το σύνολο της πεδιάδας, η οποία θα εκπονηθεί σε συνεργασία των υπηρεσιών των συναρμοδίων υπουργείων, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω δόμηση της περιοχής, νόμιμη ή αυθαίρετη, την εκκαθάρισή της από τα αυθαίρετα κτίσματα και λειτουργίες, την αναβάθμισή της με τη διατήρηση του γεωργικού και δασικού χαρακτήρα της, την πλήρη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της αμερικανικής βάσης και την ανάπλαση του υγροβιότοπου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επιβληθεί αναστολή στην έκδοση των οικοδομικών αδειών μέχρι της θεσμοθέτησης των χωροταξικών ρυθμίσεων.

Την ημερίδα απασχόλησε επίσης και η εκτέλεση των Μεγάλων Δημοσίων Εργων, τα οποία καλείται να εγκρίνει και να παρακολουθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ως συναρμόδιος φορέας. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «είναι απαραίτητο της κατασκευής κάθε έργου να προηγείται η σύνταξη Μελέτης Χωροθετήσεως και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες να υποβάλλονται προς έλεγχο και γνωμοδότηση στο ΥΠΠΟ. Κρίνεται σκόπιμο στις μελετητικές ομάδες να μετέχει και αρχαιολόγος».

«Κατά το στάδιο χωροθετήσεως του έργου επίσης, επιβάλλεται η διεξαγωγή ολοκληρωμένης ανασκαφικής έρευνας, στις περιπτώσεις που ανυπέρβλητοι τεχνικοί ή άλλοι λόγοι υπαγορεύουν τη χωροθέτηση ενός έργου πλησίον εντοπισμένων αρχαιοτήτων... Δοκιμαστικές τομές και ανασκαφική έρευνα, εφόσον απαιτείται, διεξάγονται όπου η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων το θεωρεί απαραίτητο».

«Εφόσον η έκταση του έργου εκφεύγει από τις δυνατότητες διαθέσεως επαρκούς προσωπικού και υποδομής από τις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων, στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνεται η πρόσληψη του επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού σύμφωνα με το πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα που έχει συντάξει η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων και η δημιουργία υποδομής για τη φύλαξη, συντήρηση κλπ. των ευρημάτων. Οι εργολήπτριες εταιρίες μέχρι του παρόντος διαχειρίζονται, με το αζημίωτο, τα θέματα αυτά ως προς το οικονομικό μέρος, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα παρακωλύσεως εκ μέρους τους του αρχαιολογικού έργου, εκβιαστικής συμπεριφοράς (καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού, αιφνίδιες απολύσεις), ενώ υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των αρχαίων και διογκώσεως των δαπανών για τις ανασκαφές. Συνεπώς, προτείνεται η εξεύρεση άλλου τρόπου διαθέσεως των κονδυλίων για την αρχαιολογική έρευνα και όχι μέσω των εργοληπτριών εταιριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ