Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Σταγόνα στον ωκεανό» τα προγράμματα για νέους επιστήμονες

Στην κατάθεση σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά μέχρι το Σεπτέμβρη προχωρά το υπουργείο Παιδείας, ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για τον ενιαίο χώρο έρευνας και ανώτατων ιδρυμάτων. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου χτες, κατά την οποία αναφέρθηκε σε δράσεις που - όπως τονίστηκε - έχουν στόχο την ανανέωση των ανώτατων ιδρυμάτων και την ανατροπή του κλίματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Οι δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν και να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια μέχρι το 2020 και αφορούν στον πρώτο κύκλο: Την απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας για 1.861 κατόχους διδακτορικού, την υλοποίηση διδακτορικής έρευνας για 211 υποψήφιους διδάκτορες, ενίσχυση 189 μεταδιδακτορικών ερευνητών και 144 ερευνητικά έργα στα οποία οι ερευνητικές ομάδες θα αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από νέους ερευνητές με έμφαση στους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος. Η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017.

Οπως ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συνέντευξη, στόχος της δράσης για τους 1.861 διδάκτορες δεν είναι να βιοποριστούν όσοι συμμετέχουν, αλλά να αμειφθούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο για την υπηρεσία που προσφέρουν και να μπορέσουν να εμπλουτίσουν το ακαδημαϊκό τους βιογραφικό που θα τους επιτρέψει να κάνουν αίτηση σε μία θέση σε πανεπιστήμιο «είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό». Στην πράξη, οι διδάκτορες αυτοί θα διδάξουν για ένα εξάμηνο σε ένα Τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για 500 ευρώ το μήνα...

Γενικά πάντως, οι παραπάνω αριθμοί ωφελουμένων αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τον αριθμό των επιστημόνων με βάση μάλιστα και το ότι, όπως σημειώθηκε χτες, είναι η πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια που προκηρύσσονται υποτροφίες για το εσωτερικό αλλά και σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Αναδεικνύεται, παράλληλα, η γενικότερη πολιτική υποτροφιών, με το ΙΚΥ να έχει απολέσει τον αρχικό του σκοπό και να είναι προσανατολισμένο στην «κινητικότητα», από τότε που ορίστηκε ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος της ΕΕ «Erasmus +» του οποίου η κινητικότητα είναι βασική αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ