Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ανατροπή των αποφάσεων που εγκλωβίζουν και ασφαλής μετακίνηση στις χώρες προορισμού

Για όσο διάστημα μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι επείγουσα ανάγκη τώρα να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτούς και κατάλληλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας

Eurokinissi

Τη θέση του ΚΚΕ, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τόσο των προσφύγων όσο και του ντόπιου πληθυσμού, περιέγραψε χτες, μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, η Λίνα Κροκίδη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Στην ομιλία της (σ.σ. θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη») ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Η κατάσταση των διπλά εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου είναι τραγική. Σε υπερπλήρη μεικτά κέντρα κράτησης και κατ' όνομα φιλοξενίας περιμένουν είτε την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία είτε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Για το ΚΚΕ η μοναδική λύση που διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο των προσφύγων όσο και του ντόπιου πληθυσμού είναι η ανατροπή των αποφάσεων της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα και η εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για όσο διάστημα μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι επείγουσα ανάγκη τώρα, και όχι τον Σεπτέμβρη, όπως λέει η κυβέρνηση, να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτούς και κατάλληλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας - όχι δίπλα σε νταμάρια και σε χαβούζες - σε οικίσκους και όχι σε σκηνές όπου θα παρέχεται υγιεινή, σίτιση και εκπαίδευση, δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους που σχετίζονται με τις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας.

Και όλα αυτά με κρατική ευθύνη, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από τις δομές του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ. Είναι άλλο πράγμα η έμπρακτη αλληλεγγύη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο λαός μας, παρ' όλα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η βοήθεια που δίνουν οι φορείς του μαζικού κινήματος, αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι και άλλο πράγμα ο πακτωλός χρημάτων που κατευθύνεται στις ΜΚΟ, χωρίς να μείνει έστω και κάποια προνοιακή δομή στο κράτος».

Περί διαχείρισης

Το στίγμα της... δήθεν αλληλεγγύης που διέπει το περιεχόμενο του συνεδρίου καταγράφηκε και σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που έκανε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ και παρουσιάστηκε χτες στο συνέδριο. Στην έρευνα γίνεται αναφορά στην ανάγκη προώθησης των διαδικασιών ένταξης των μεταναστών, σε διασύνδεση με τις «ευρωπαϊκές αξίες» και σε όφελος της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την έρευνα, το σύνολο των έως τώρα επιμερισμένων (σ.σ. δεν σημαίνει ότι έχουν δοθεί) πόρων για τη χώρα ανέρχεται σε 746 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, έχουν διατεθεί στην ίδια 110,4 εκατομμύρια ευρώ, στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 32,6 εκατομμύρια ευρώ και σε ΜΚΟ 80,4 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των έως τώρα επιμερισμένων πόρων, στους δήμους της χώρας που έχουν δεχτεί προσφυγικές ροές έχουν διατεθεί 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Η ΚΕΔΕ ζητά την παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα, τη δημιουργία χώρων υποδοχής σε συνεργασία με τους δήμους, την άσκηση πιέσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία για αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό προχτές ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, όπου ανέπτυξε τη γνωστή ρητορική περί διαχωρισμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, κάλεσε να σταλεί ένα μήνυμα προς τους μετανάστες ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταλήψεων, όπως αυτό στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που υπονομεύουν την οικονομική ζωή της χώρας. Χτες ο συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Β. Κικίλιας παρουσίασε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το «Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», με άξονες όπως: «Να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια», «μεταφορά σε επίσημες δομές», «ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου», «άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια», «λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας», «σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών», «διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών», «οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης ή να ακολουθείται η διαδικασία επανεισδοχής στην Τουρκία», «παράλληλη λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας και κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων». Θέσεις που προετοιμάζουν έδαφος για άσκηση μεγαλύτερης καταστολής σε βάρος των προσφύγων.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, θεωρώντας την ΕΕ ...ως ένωση λαών, όπως είπε, ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί λαοί δε θα πρέπει να μείνουν στα λόγια. Θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να απορροφήσουν όσους τούς αναλογούν. Το κοινό μας σπίτι δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ