Κυριακή 5 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Διακρατική συμφωνία - «προπομπός» επιχειρηματικών συμπράξεων

Η συμφωνία περιλαμβάνει συμπράξεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας για σίγουρα κέρδη στο κεφάλαιο, με τις «ευλογίες» και του ΣΕΒ

Στον άξονα της υπάρχουσας επιχειρηματικής δράσης γαλλικών μονοπωλίων στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάπτυξη περαιτέρω συμπράξεων με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, περιστρέφεται ο «οδικός χάρτης» σχετικά με τη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ελλάδας - Γαλλίας που υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα από τους πρωθυπουργούς των δυο κρατών, Αλ. Τσίπρα και Μ. Βαλς.

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα, η συμφωνία προβλέπει:

-- Στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στα «σχέδια δημιουργίας Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας».

-- «Την προώθηση της διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών (μέσω υπαρχόντων σχεδίων παραχώρησης, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων ή της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου), τομέα στον οποίο η ικανότητα και η εμπειρία των γαλλικών επιχειρήσεων είναι αναγνωρισμένη».

-- «Την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων και επενδυτικών κεφαλαίων και την από κοινού συνεισφορά στην επιτυχία των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ιδίως του προγράμματος Γιούνκερ».

-- Συνεργασία για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), σχέδια διασύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ιταλίας και Κύπρου και Ελλάδας, αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας και κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

-- Ενθάρρυνση γαλλικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα «του νέου αεροδρομίου Κρήτης, της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς και για τους σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ)».

-- Στήριξη επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ανάπτυξης της εξοικονόμησης Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμία και η βιομάζα.

-- Συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (διασύνδεση δικτύου ηλεκτρισμού στις Κυκλάδες, σχέδιο διασύνδεσης ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού/ υποσταθμοί).

-- Ανάπτυξη κοινών σχεδίων για τη διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και για τη διαχείριση των υδάτων.

-- Διερεύνηση δυνατοτήτων για προώθηση «εναλλακτικών» μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτικός, ο γαστριμαργικός, ο ιαματικός και ο οικολογικός τουρισμός.

Αλωνίζουν τα μονοπώλια

Ολα τα παραπάνω φωτίζονται και από την υπάρχουσα επιχειρηματική δράση γαλλικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε άλλα:

  • Το γαλλικό μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας EDF, μέσω της θυγατρικής εταιρείας της «Edison», από κοινού με τα ΕΛΠΕ (Λάτσης και κρατική συμμετοχή) και την «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (όμιλος Μπόμπολα) διαχειρίζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.
  • Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF, επίσης, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Η γαλλική «Suez Environement» (διαχείριση υδάτων και αποβλήτων) εδώ και πολύ καιρό καλοβλέπει την ΕΥΑΘ, στην οποία ήδη κατέχει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το μονοπώλιο της «Vinci» κατασκεύασε τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους κατασκευάζει οδικούς άξονες στη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι με τον πρόσφατο πολυνόμο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με «φωτογραφική διάταξη», έχει προβλέψει τις διαγραφές τυχόν μελλοντικών προστίμων για ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια που εμπλέκονται σε υποθέσεις «οριζόντιων συμπράξεων» για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών και για την απόσπαση των έργων με προνομιακούς όρους. Μάλιστα, η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» έχει κατονομάσει και τη γαλλική «Vinci», όπως επίσης τις «Hochtief» και «SIEMENS», καθώς και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

  • Το γαλλικό μονοπώλιο της Ενέργειας «Total», με επιχειρηματική παρουσία και στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στην αναζήτηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και παραγωγή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)...
Προετοιμασίες από τον ΣΕΒ

Και βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο ΣΕΒ, εδώ και πολλούς μήνες, αναπτύσσει συζητήσεις και συμφωνίες με το γαλλικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Εργοδοτών (MEDEF).

Τον Οκτώβρη του 2015, κλιμάκιο του ΣΕΒ, υπό τον πρόεδρό του, Θ. Φέσσα, συναντήθηκε στο Παρίσι με τους βιομήχανους της Γαλλίας. Με αφορμή τη συνάντηση, ο ΣΕΒ έκανε λόγο για ανάπτυξη κοινών δράσεων «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ