Κυριακή 5 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ναι στην ειρήνη, όχι στο ΝΑΤΟ

Στις 8 - 9 Ιούλη διοργανώνονται διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις, ενάντια στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου που σχεδιάζει νέες επεμβάσεις

Χαρακτηριστικές αφίσες για την καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ
Χαρακτηριστικές αφίσες για την καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ
Το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εντείνει τη δράση του μετά την επιτυχή πραγματοποίηση της διήμερης συνόδου της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων κινημάτων από Βραζιλία, Κούβα, ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Συρία, Κονγκό, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Κύπρο, Ινδία, Νεπάλ και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), αλλά και καλεσμένα κινήματα από Τουρκία, Ισραήλ και Πολωνία, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του ΠΣΕ, στη βραζιλιάνικη πόλη Σάο Λουίς του Μαρανιάο, από 17 έως 20 Νοέμβρη, με σύνθημα «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για ειρήνη, κατά του ιμπεριαλισμού».

Πρώτος μεγάλος σταθμός η διεθνής καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ, μπροστά στη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στις 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία. Το ΠΣΕ θα διοργανώσει διαδηλώσεις στην ίδια τη Βαρσοβία όπως και σε άλλες πόλεις πολλών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το ΠΣΕ, επίσης, χαιρετίζει τους λαούς που μάχονται κατά του ΝΑΤΟ και απαιτούν την αποχώρηση των χωρών τους από αυτό, αλλά και αυτούς που αγωνίζονται για να εμποδίσουν την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ (Φιλανδία, Σουηδία, Κύπρος κ.ά.).

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται και από τις επανειλημμένες δηλώσεις του γγ του οργανισμού αυτού, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα γίνει «η μεγαλύτερη συλλογική ενίσχυσή του από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αντιμετωπίσει τις απειλές από την Ανατολή και το Νότο». Ετσι ονομάζεται η επιθετική δράση του ΝΑΤΟ και η διευρυμένη παρουσία του στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Από την ίδρυσή του το 1949, το ΝΑΤΟ είναι ο επιθετικός στρατιωτικός βραχίονας του αμερικανοευρωπαϊκού κεφαλαίου. Από τη δεκαετία του 1990, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, το ΝΑΤΟ έχει διευρυνθεί και σε αριθμό μελών και σε πεδίο δράσης. Σήμερα έχει 28 κράτη - μέλη και 19 επιπλέον χώρες που οι αστικές κυβερνήσεις τους συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ μέσω προγραμμάτων όπως ο λεγόμενος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ο «Μεσογειακός Διάλογος», η «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης» ή οι «Εταίροι στην Πρωτοβουλία Globe».

Ιστορία εγκλημάτων κατά των λαών


Στις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν κάνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, που την διέλυσαν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, ανατρέποντας κυβερνήσεις που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους, με διάφορα προσχήματα περί δημοκρατίας, καταπολέμησης των όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ολα αυτά, βεβαίως, για την εξασφάλιση των ενεργειακών και άλλων πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους, τον έλεγχο των αγορών και των γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Το 2014, ΗΠΑ και ΕΕ οδήγησαν στη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας - μέσω της ενίσχυσης και του εξοπλισμού και των νεοναζί - στην κόντρα με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τη διαπάλη με τη Ρωσία ως όχημα για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την επέκταση του δικτύου των βάσεων και των εγκαταστάσεών του στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο αλλά και την Αρκτική.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης κάνει διαρκή και αδιάλειπτη εκστρατεία κατά του ΝΑΤΟ και εντείνει την προσπάθεια για την αποκάλυψη του χαρακτήρα του. Και η προετοιμασία με τις περιφερειακές συσκέψεις σε Ασία και Ειρηνικό τον Ιούνη στο Κατμαντού, στην αμερικανική ήπειρο τον Ιούλη στο Τορόντο, στην Αφρική τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή το Σεπτέμβρη στην Κύπρο, όπως και η πραγματοποίηση του συνεδρίου στη Βραζιλία, θα συμβάλει ακόμα περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κινητοποίηση στη Βαρσοβία και οι ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε άλλες χώρες προβάλλουν τα πάγια αιτήματα για:

-- Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, μέσα από την πάλη σε κάθε χώρα για την αποδέσμευσή της.

-- Την απόσυρση όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιθέσεις.

-- Την κατάργηση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

-- Το γενικό αφοπλισμό και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής.

-- Την τήρηση των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της κυριαρχίας και της ισότητας των λαών και των κρατών.

Ταυτόχρονα:

  • Εκφράζει αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και απειλών στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και την Ασία.
  • Απαιτεί το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την καταδίκη των σχεδίων για δημιουργία νέων στην Οκινάβα (Ιαπωνία) και Κάρπαθο (Ελλάδα).
  • Καλεί σε επαγρύπνηση για την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια για νέα στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη, αλλά και τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, όπου στο μήκος ενός τόξου από τις χώρες της Βαλτικής έως τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ εγκαθιστά πολυπληθή στρατεύματα και την «αντιπυραυλική ασπίδα» για να διατηρεί τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος.

Το ΠΣΕ χαιρετίζει τη δράση της ΕΕΔΥΕ και των άλλων οργανώσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος σχετικά με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι ως θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων ξεριζώνονται και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, και καταδικάζει τις πολιτικές της ΕΕ, που ενώ τροφοδοτεί τα αίτια της δυστυχίας εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματά τους.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, από το Βραζιλιάνικο Κίνημα Ειρήνης, μαζί με τα μέλη της Γραμματείας πήραν μέρος σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, ενώ επισκέφτηκαν και καταυλισμούς προσφύγων.

Η συμβολή της ΕΕΔΥΕ

Την ΕΕΔΥΕ στη σύνοδο της Γραμματείας εκπροσώπησε η γενική γραμματέας της, Ελπίδα Παντελάκη, που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Στη χώρα μας, στην πράξη αποδείχτηκε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι πλήρως ενταγμένη στη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού μας.

Στην Ελλάδα, αναπτύχθηκαν, αναπτύσσονται πολύ σημαντικοί, μαζικοί εργατικοί - λαϊκοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που είναι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού μας. Συσπειρώθηκαν νέες δυνάμεις στους αγώνες με το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση.

(...) Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι θερμές εστίες πληθαίνουν και διαμορφώνουν πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι υπαρκτός. Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα επιβάλλεται να σημάνει συναγερμό και να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τη χειραφέτηση των λαών, για να μην μπούνε, να μην πολεμήσουν κάτω από "ξένη σημαία", τη σημαία των εκμεταλλευτών τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, εκπληρώνει το δικό της ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών ομίλων, εμπλέκοντας το λαό μας στους θανάσιμους ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Πραγματοποιούνται πλήθος συνεκπαιδεύσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, αυτής της κατοχικής δύναμης που επεκτείνει τους εποικισμούς και εγκληματεί κατά του Παλαιστινιακού λαού δολοφονώντας παιδιά και γυναίκες. Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη συνεργασία, να αφήσει τα υποκριτικά παιχνίδια και να αναγνωρίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το Παλαιστινιακό κράτος.

Θέλουμε να ενημερώσουμε όλες τις οργανώσεις του ΠΣΕ ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτει στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ το σύνολο των στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης σημασίας βάσης της Σούδας στην Κρήτη, που ο υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζει "αβύθιστο αεροπλανοφόρο". Παράλληλα, υπόσχεται τη δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στο Αιγαίο.

Γι' αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει εισπράξει τα συγχαρητήρια του γγ του ΝΑΤΟ και άλλων ΝΑΤΟικών παραγόντων.

Απαιτείται ένταση των προσπαθειών του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

(...) Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, σε εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν εστία σε άλλες χώρες.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει ότι η κατασταλτική πολιτική της ΕΕ, η χρησιμοποίηση πολεμικών ναυτικών μονάδων αλλά και μηχανισμών όπως ο FRONTEX, η Σέγκεν και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, οξύνουν το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, οδηγούν σε συνεχή δίωξη των ξεριζωμένων, στα χέρια των δουλεμπόρων αλλά και στο θάνατο, σε πνιγμό στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες - μετανάστες έχουν κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και η δύναμή τους βρίσκεται στην κοινή πάλη.

(...) Πιστεύουμε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, παίρνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, απαιτείται να εντείνει τις προσπάθειες για την οργάνωση μαζικών συντονισμένων αγώνων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κατά των πολέμων, για την κατάργηση των αιτιών που τους γεννούν, ενάντια στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που βασίζεται στο κριτήριο του κέρδους των μονοπωλίων και γεννά ανταγωνισμούς, πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση, φτώχεια και ανεργία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Αιγαίο στο επίκεντρο άκρως επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (2016-07-12 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη και διαδήλωση στη Βαρσοβία (2016-07-07 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη και διαδήλωση στη Βαρσοβία (2016-07-06 00:00:00.0)
Διεθνείς συναντήσεις σε Βιετνάμ και Κίνα (2005-09-02 00:00:00.0)
Διεθνείς συναντήσεις σε Βιετνάμ και Κίνα (2005-09-01 00:00:00.0)
Διπλή συνεδρίαση του ΠΣΕ στην Κύπρο (2005-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ