Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Στη μνήμη του θείου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη και μέλους του ΚΚΕ, τα ανίψια του Παναγιώτης, Ευτυχία προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

***

Στη μνήμη της αγαπημένης μου ξαδέρφης, συντρόφισσας, ΕΙΡΗΝΗΣ ΖΕΓΓΙΝΗ, που «έφυγε» τη Δευτέρα 6 Ιούνη, αντί στεφάνου προσφέρω στο Κόμμα μας, 100 ευρώ μέσω ΚΟ Κω.

Τάσος Χαλάς

***

ΦΩΤΟ

Ο δικηγόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, υπήρξε πολιτικός καθοδηγητής του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας και Γραμματέας της Οργάνωσης του Κόμματος στο Σύνταγμα. Επίσης, ήταν Γραμματέας του Γραφείου Πληροφοριών του 9ου Συντάγματος και υπεύθυνος της ΟΠΛΑ του Νομού Μεσσηνίας, με έδρα το χωριό Ανδρούσα. Διετέλεσε Λαϊκός Επίτροπος του Ανταρτοδικείου που το Σεπτέμβρη του 1944 δίκασε στην Καλαμάτα, στο «Τριανόν», το δοσίλογο δήμαρχο της πόλης, Καρατζά, καθώς και τους προδότες νομάρχη Μεσσηνίας Περρωτή, Εισαγγελέα Γαλόπουλο και τους συνεργάτες των Γερμανών αξιωματικούς της χωροφυλακής Φραγκουδάκη και Χριστόφιλο.

Στη μάχη του Μελιγαλά εναντίον των ταγματαλητών ήταν μέλος της Επιτροπής που απέλυσε από το «Μπεζεστένι» όλα τα γυναικόπαιδα και αντέδρασε με σθένος στην προτροπή του Αγγλου τοποτηρητή στη Μεσσηνία «καμπούρη» Γκίμψον να «κάψει ο ΕΛΑΣ το Μελιγαλά με βενζίνη». Ελαβε μέρος με το 9ο Σύνταγμα στις μάχες του ηρωικού Δεκέμβρη το 1944, στον Κολωνό. Μετά τη Βάρκιζα, καθοδηγητικό στέλεχος των Μεσσήνιων καταδιωκόμενων αγωνιστών, κατέφυγε στο Μπούλκες το φθινόπωρο του 1945, όπου υπήρξε μέλος στο τμήμα Διαφώτισης στην Κομματική Σχολή Στελεχών.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1947 για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ. Ομως, είχε τραγικό τέλος στο Πεντώριο Δωρίδας το Δεκέμβρη του 1947, όταν πέφτοντας σε ενέδρα αποσπάσματος χωροφυλακής τραυματίστηκε και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.

Στη μνήμη του αλύγιστου κομμουνιστή που νίκησε το θάνατο, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Φίλος του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ