Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακριβό εμπόρευμα ο Πολιτισμός για τη δημοτική αρχή Λάρισας

Συγκεκριμένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Λάρισας, (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, μέρος ΠΑΣΟΚ κ.ά.), συνεχίζει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη της ΝΔ και στον πολιτισμό, ανέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Λαρισαίων.

Οπως τόνισαν, η δημοτική αρχή «θεωρεί τον πολιτισμό εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό, ενταγμένο στη συνολικότερη στρατηγική κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, που ενδιαφέρεται να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι «τη στιγμή που αρνείται να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη στους μαθητές των πολιτιστικών προγραμμάτων, είναι "απλόχερη" με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, σπαταλώντας με ευκολία χιλιάδες ευρώ, όπως έγινε π.χ. με τη διεκδίκηση του θεσμού της "πολιτιστικής πρωτεύουσας" και το Αρχαίο Θέατρο».

Αναφερόμενοι στη λειτουργία των Οργανισμών, επεσήμαναν:

  • Για τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο διατηρείται η ανταποδοτική λειτουργία του Ελεύθερου Εργαστηρίου και για να μπορέσουν παιδιά και ενήλικες να παρακολουθήσουν μαθήματα χρειάζεται να πληρώσουν δίδακτρα από 160 - 360 ευρώ, με τα οποία καλύπτονται οι μισθοί των δασκάλων. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη σύγχρονη «ζούγκλα» των ελαστικών σχέσεων (πρακτικάριοι, ΙΔΟΧ, μπλοκάκι κ.τ.λ.).
  • Τις Λέσχες Πολιτισμού τις παρέδωσε σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Το Θεσσαλικό Θέατρο, ενταγμένο στην εμπορική λειτουργία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ελάχιστων μόνιμων υπαλλήλων και των ανθρώπων του χώρου, δεν παίζει το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε. Ο δήμος καλύπτει με την επιχορήγησή του μόνο το 42,6% του προϋπολογισμού και προσαρμόζει τη λειτουργία του στα ψίχουλα του ΥΠΠΟ, στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, αλλά και στην παράδοση της περιουσίας του (Κηποθέατρο, μπαρ «Μύλος» κ.τ.λ.) σε επιχειρηματίες του χώρου.
  • Για το Αρχαίο Θέατρο, ο «οδικός χάρτης» της δημοτικής αρχής κινείται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, με χρήματα των Λαρισαίων (400.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ), πραγματοποιεί παρεμβάσεις, για να γίνει άμεσα επισκέψιμο (εισιτήρια), λειτουργικό (παραστάσεις), ανταποδοτικό (έσοδα), φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο από τις ευθύνες τους.
  • Το Φεστιβάλ Πηνειού, η δημοτική αρχή δεν το βλέπει ως χώρο που μπορεί να αποτυπώνεται και ίσως να κορυφώνεται η δράση των συλλόγων της περιοχής, μακριά από μάνατζερ και επιχειρηματίες, ΜΚΟ, χορηγούς και «εργολάβους» του πολιτισμού, αλλά κύρια μέριμνά της είναι η αξιοποίησή του για προσέλκυση επισκεπτών - πελατών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ