Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βαρύτατες αυξήσεις για το λαό

Προκλητική παροχή «επενδυτικών κινήτρων» στους ιδιώτες

Eurokinissi

Βαρύ τίμημα πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες και μικροί ΕΒΕ, στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια στιγμή που μια χούφτα ιδιωτικοί μονοπωλιακοί όμιλοι αποκομίζουν αμύθητα κέρδη από την πρώτη στιγμή έναρξης αυτής της αντιλαϊκής διαδικασίας, ενώ ετοιμάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους. Παράλληλα, τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας μας βυθίζονται στην «ενεργειακή φτώχεια» και βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτούν όλους τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ ΑΕ και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την εθνική οικονομία, στο ειδικό κεφάλαιο για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου βασιζόμενη σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ηλεκτρισμού επιβαρύνθηκε από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες ήταν κατά πολύ υψηλότερες στα νοικοκυριά απ' ό,τι στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η αύξηση για τα νοικοκυριά ανήλθε σε 48,5% το 2014 έναντι του 2010, ενώ για τη βιομηχανία ανήλθε σε 25,1% για την ίδια περίοδο. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές προήλθε εν μέρει από τη μεγάλη αύξηση του επιβαλλόμενου φόρου. Συγκεκριμένα, ο φόρος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 147%, ενώ για τη βιομηχανία κατά 73,1%. Επίσης, σημαντικά αυξημένη στα νοικοκυριά έναντι της βιομηχανίας εμφανίστηκε και η ποσοστιαία συμμετοχή του φόρου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα στη βιομηχανία αυξήθηκε από 14% το 2010 σε 19% το 2014, ενώ στα νοικοκυριά η αντίστοιχη συμμετοχή εκτινάχθηκε από 19% σε 32%. Θα πρέπει, βέβαια, εμείς να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μπορεί μεν ονομαστικά να αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, ωστόσο μια σειρά «διευκολύνσεις» που παρέχονται στους βιομήχανους, όπως π.χ. το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, ασφάλιση) με τα μνημόνια, που συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού κέρδους τους, τους ελαφρύνει από τη μικρή σχετικά επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος, ενώ στο εγγύς μέλλον ετοιμάζονται και άλλες παροχές, στοχευμένα πλέον στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πακτωλός επιδοτήσεων στους ιδιώτες παραγωγούς

Σημαντικά είναι, επίσης, τα στοιχεία που παρατίθενται στην Εκθεση της ΤτΕ αναφορικά με το μερίδιο των 5 ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ - εκτός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - η οποία παρέμεινε σταθερή στα 2.570 MW την τελευταία τριετία, τη στιγμή που η ΔΕΗ για το ίδιο χρονικό διάστημα αύξανε το μερίδιό της, καθώς από τα 10.081 MW το 2012 έφτασε στα 11.509 MW το 2015. Την ίδια όμως στιγμή, η παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, χώρος όπου «παίζουν» κατ' αποκλειστικότητα οι ιδιώτες παραγωγοί, αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αφού από το 0,3% και 4,7% που ήταν αντίστοιχα το μερίδιό τους το 2010, έφτασαν το 8% και 7,5% το 2014. Αποτέλεσμα των «κινήτρων» που δίνονται για την ανάπτυξη «πράσινης» ενέργειας, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά με δισεκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, ποσό που είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές του μέγεθος, καθώς πέραν των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι ιδιώτες παραγωγοί, επιδοτούνται και με άλλου είδους παροχές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), μόνο το 2015 οι ΑΠΕ χρηματοδοτήθηκαν με «ζεστό χρήμα» 1,7 δισ. ευρώ.

Συμπεραίνεται, λοιπόν, εύκολα ότι κανείς ιδιώτης δεν πρόκειται να επενδύσει τα κεφάλαιά του εάν δεν έχει από τα πριν εξασφαλισμένη κερδοφορία της επένδυσής του, εάν δεν λάβει την απαιτούμενη κρατική επιδότηση, η οποία άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνεται βέβαια ότι η επενδυτική «έλλειψη» που παρατηρείται στις επενδύσεις παραγωγής ενέργειας πλην των ΑΠΕ, είναι αποτέλεσμα των «στρεβλώσεων» που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά Ενέργειας και του μονοπωλιακού ρόλου που έχει η ΔΕΗ. Αυτό δηλαδή που υποστηρίζουν και οι... «θεσμοί», φροντίζοντας σε συνεργασία με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάσουν τα βήματα που θα ακολουθηθούν τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στη χονδρική και λιανική αγορά Ενέργειας κάτω του 50% έως το 2020, ώστε να... αμβλυνθούν οι «στρεβλώσεις».

Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί βάσει του τρίτου μνημονίου, κατ' αρχήν προβλέπει την έναρξη δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ σε τιμές κόστους ουσιαστικά, τις οποίες θα μεταπωλούν οι ιδιώτες προμηθευτές στους καταναλωτές. Εάν πάλι δεν πετύχει η μέθοδος αυτή, τότε προβλέπεται να ληφθούν άλλου τύπου «δομικά μέτρα», δίχως να κατονομάζονται επακριβώς, ωστόσο είναι κατανοητό ότι μιλάμε για άμεση ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ, κατά το πρότυπο του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο υποτίθεται η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάργησε.

Η εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ομως, υπάρχει και άλλο κυβερνητικό πλάνο, για να επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να διευκολυνθούν και να εξασφαλιστούν νέες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στην ηλεκτρική ενέργεια και βεβαίως η απαιτούμενη κερδοφορία των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως είπε από το συνέδριο του «Economist» την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης, ετοιμάζεται η δημιουργία εταιρειών λιανικής με πελάτες της ΔΕΗ απ' όλες τις κατηγορίες (χαμηλής, μέσης, υψηλής τάσης) με εγγυημένες για ένα διάστημα τιμές χονδρικής, οι οποίες θα διατεθούν με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος σε άλλους προμηθευτές. Ηδη, όπως είπε, η πρώτη εταιρεία με συνολικό μερίδιο πελατών 6% - 7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες, επιδιώκεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ να είναι έτοιμη μέχρι το Σεπτέμβρη και άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης.

Ολες αυτές οι κινήσεις, βέβαια, γίνονται και υπό το βάρος των ανεξόφλητων οφειλών προς την επιχείρηση, που πλέον έχουν εκτοξευθεί στα 1,5 δισ. ευρώ, μόνο από τους πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ ταυτόχρονα 380 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της υψηλής τάσης και 260 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς την επιχείρηση. Η ΔΕΗ, επίσης, πρέπει να διαθέτει και χαμηλές τιμές στη βιομηχανία, να παρέχει έστω και αυτές τις μικρές εκπτώσεις στους αγρότες και στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ οδηγείται πολύμορφα στο δρόμο παραπέρα ενίσχυσης ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων.

Διέξοδος στο δρόμο του ΚΚΕ

Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα και ανεξάρτητα από τη μια ή την άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθηθεί, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πληρώσουν το τίμημα της προώθησης της παραπέρα «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξάνεται γι' αυτούς ολοένα. Αντίστοιχα, θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ, αφού έχει αποδειχτεί ότι η «απελευθέρωση» τσακίζει εργασιακά δικαιώματα ως ένα μέσο αύξησης της κερδοφορίας.

Οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεγεί, μόνο στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και της ΔΕΗ ΑΕ. Διέξοδο που να υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας και μέσα σε αυτόν θα είναι ενταγμένος και ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας, φορέας που θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή ιδιοκτησία του λαού και όχι των καπιταλιστών και που με πανεθνικό - κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ