Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτεταμένες ζημιές από πλημμύρες στην Αρκαδία

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ

Δρόμοι καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη
Δρόμοι καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη
Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές από τις καταιγίδες του Σαββάτου έχει ο Νομός Αρκαδίας, όπου μετά τη Μεγαλόπολη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Τρίπολης. Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε στην Τρίπολη, όπου έπεσαν 148 χιλιοστά βροχής. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν ωστόσο το ύψος της βροχόπτωσης στη Μεγαλόπολη, 200 χιλιοστά νερού, σε διάστημα λίγων ωρών. Περίπου 130 χιλιοστά βροχόπτωσης μετρήθηκαν στην Καλαμάτα.

Στο Δήμο Τρίπολης, το νερό και το χαλάζι έπληξαν και χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, έκανε λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια στο χωριό από το νερό που κατέβασε το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Για προληπτικούς λόγους διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Τρίπολης - Αστρους στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, αν και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο ήταν ανοιχτό. Για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Μεγαλόπολης αμέσως μετά τη σήραγγα Ραψομμάτη προς Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας το οδόστρωμα γέμισε λάσπες από το χώμα που έπεσε από το βουνό, ενώ υπήρξε και συσσώρευση υδάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα σε μήκος 1 χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα, επιστρέφοντάς τα στην Τρίπολη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα απομακρύνθηκαν τα χώματα που είχαν πέσει στην Εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό. Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο από Καλαμάτα προς Τρίπολη γινόταν επίσης με πολλά προβλήματα, στο ίδιο σημείο πριν από τη σήραγγα Ραψομμάτη, και τα αυτοκίνητα ανακατευθύνονταν από την Τροχαία προς Σπάρτη από το Λεύκτρο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρχαν προβλήματα συσσώρευσης υδάτων και στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης, αλλά και στην παλαιά Εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας μετά την έξοδο της Μεγαλόπολης, επίσης από συσσώρευση υδάτων.

Στη Μεγαλόπολη, όπου το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και έπεσαν σκεπές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια. Το ύψος του νερού έφτασε το 1 μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στη Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα, καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το νερό παρέσυρε και οχήματα.

Στον κάμπο της Τεγέας πλήγηκαν και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας εξέφρασε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης. Τα νερά πέρασαν πάνω από τη γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας και απείλησαν το ορυχείο. Το ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρισκόταν σε επιφυλακή.

Να αποζημιωθούν τώρα οι πληγέντες

Κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ περιόδευσαν χτες στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά, στη Μαντινεία, στο Ζευγολατιό, στο Νιοχώρι, στη Μαγούλα, στις Ρίζες κ.α. Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Απόγνωση και οργή κυριαρχούν στους αγρότες και στους κατοίκους που είδαν την παραγωγή τους και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Δεν φταίει η κακιά ώρα και οι καιρικές συνθήκες. Φταίει ότι δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Είναι πρόκληση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το λιγνιτόσημο στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά να τα διαθέτουν για μαντρούλες και βρυσούλες σε έρημα χωριά, για "ράβε ξήλωνε" με τις αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρομίων και άλλα τέτοια και ταυτόχρονα πόλεις και χωριά να είναι ανοχύρωτα από τις πλημμύρες.

Είναι ανάγκη οι αγρότες, οι κάτοικοι των χωριών να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση υπεράσπισης του βιου τους, των νοικοκυριών τους, της παραγωγής τους. Γιατί γίναμε όλοι μάρτυρες της φιέστας που διοργάνωσε πριν από δυο μέρες στην Τρίπολη η κυβέρνηση με τον υπουργό Γεωργίας. Ούτε γι' αυτόν ούτε για τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες της Ενωσης και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που πάνε να στήσουν δεν υπήρχαν στα λεγόμενά τους οι λέξεις αντιπλημμυρική προστασία, κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό από τέτοιες καταστροφές. Είναι συνένοχοι όλοι τους, κυβερνήσεις - περιφέρεια - δήμοι - συμβιβασμένες ηγεσίες, γιατί χρόνια τώρα αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Τώρα να αποζημιωθούν οι πληγέντες με έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους προϋπολογισμούς των δήμων και της Περιφέρειας. Τώρα να δεσμευτούν κονδύλια και πόροι, να θεσπιστούν χρονοδιαγράμματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ