Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Πληροφορίες περί «στρατιωτικής συμμαχίας» ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Independent», που επικαλείται ως πηγή Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει «μία νέα συμφωνία για τη Συρία στη ρωσική κυβέρνηση, που θα εμβαθύνει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία κατά των τρομοκρατών, με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια, προκειμένου το καθεστώς Ασαντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς σε αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ».

Η συμφωνία φέρεται πως έχει υποβληθεί γραπτώς στη ρωσική κυβέρνηση από την περασμένη Δευτέρα. Στο ίδιο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Ομπάμα σχεδιάζει νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία στη Συρία», το οποίο ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα επιβεβαιωθεί τελικά από τις εξελίξεις, αναφέρεται πως οι Αμερικανοί «υπόσχονται» να ενώσουν δυνάμεις με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία και να μοιραστούν «τους στόχους αλλά και να συντονίσουν μία διευρυμένη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά του Μετώπου Νούσρα». Η πρόταση, που φέρεται πως έχει εγκριθεί προσωπικά από τον Πρόεδρο Ομπάμα, υποστηρίζει τη συνεργασία αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «σε πρωτόγνωρο επίπεδο», κάτι που οι Ρώσοι επιδίωκαν από την αρχή των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία το Σεπτέμβρη του 2015. Αντίθετος με την πρόταση αυτή φέρεται ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, και άλλα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως η πρόταση δεν εξασφαλίζει «συνέπειες» για τους Ρώσους εάν δεν τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας.

Την Τετάρτη, ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αναγνώρισε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία (...) γιατί δεν θα ανοίξει ο δρόμος στο πολιτικό μέτωπο χωρίς την ενεργή ρωσική συνεργασία και το γνήσιο ρωσικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, η «ρευστότητα» των εξελίξεων στη Συρία αλληλεπιδρά και με τις διεργασίες σε χώρες όπως η Τουρκία. Στο 48ωρο που μεσολάβησε από το «μακελειό» στο «Ατατούρκ», εμφανίστηκαν εκτιμήσεις για την ανάγκη να αλλάξουν οι «προτεραιότητες» της χώρας στη Συρία. Στις αρχές της «κρίσης», η Αγκυρα ιεραρχούσε την αντιμετώπιση του Ασαντ, σημείωνε χτες η «Σαμπάχ», προσθέτοντας ότι το έδαφος που κερδίζουν οι Κούρδοι (PYD) μεγαλώνει την πίεση στην Τουρκία και πιθανώς (πρέπει να;) δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τέλος, χτες, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ισχυρίστηκε, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας που θα μεταδοθεί σήμερα, ότι δυτικές χώρες έχουν στείλει αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό και συνεργάζονται κρυφά με την κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ