Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξάρθρωση σπείρας

Τη μεγαλύτερη, από το 2010, συμμορία που έχει κάνει ληστείες και κλοπές σε σπίτια στην Αττική ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε η Αστυνομία. Συνελήφθησαν 30 μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα 25 Γεωργιανοί, 4 Αλβανοί και 1 Βούλγαρος. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της σπείρας (σε εκτελεστικό, ή, σε βοηθητικό ρόλο) άλλων 125 μελών της, που αναζητούνται.

Οπως προέκυψε, από το 2010 οι κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί σε ομάδα, που, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, έκανε συστηματικά διαρρήξεις, αλλά και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ενοίκων σπιτιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης - ορμητήριο κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν άμεσα τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Τα δε χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στη Γεωργία. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις ληστείες και 137 κλοπές από κατοικίες, ενώ από την Αστυνομία θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε τουλάχιστον άλλες 50 παρόμοιες περιπτώσεις. Εκτιμάται ότι η λεία που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, έγιναν συνολικά 16 κατ' οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.), πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες - σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και κατοικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «pass a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση», καθώς και 2.120 ευρώ.

Οι δράστες, για να καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές την πραγματική διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική). Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ