Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνες εξελίξεις για τους παιδικούς σταθμούς

Τις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτούν οι αλλαγές στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, επεσήμανε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Ελπ. Παντελάκη κάλεσε την ΚΕΔΕ να πάρει θέση στην κυβερνητική απόφαση η χρηματοδότηση - το λεγόμενο voucher - να δίνεται απευθείας στον ωφελούμενο και όχι στις δομές, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, σημαίνει πως οι δημοτικές δομές βρίσκονται «στον αέρα», αφού σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τη λειτουργία τους στη χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι οι δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ), δηλώνουν αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη, ενώ υιοθέτησαν ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ανάμεσα σε άλλα ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τους παιδικούς σταθμούς, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Σημειώνουμε ότι στο εν λόγω ψήφισμα εγκαλείται η ΚΕΔΕ ότι δέχτηκε να εντάσσεται το σύνολο των θέσεων των δημοτικών δομών στο πρόγραμμα και όχι το 70%, όπως ίσχυε, κάτι που σημαίνει ότι πολλά παιδιά που σήμερα υποδέχονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα εκδιωχθούν από αυτούς.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΚΕΔΕ απάντησε ότι συμφωνεί με τη θέση να μην πηγαίνει το voucher στον ωφελούμενο αλλά στη δομή, χωρίς ωστόσο να επιμείνουν σε μια θέση ή διεκδίκηση που θα βελτιώσει τα πράγματα. Ο δε δήμαρχος Αιγάλεω του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπίρμπας, δικαιολόγησε την κυβερνητική απόφαση λέγοντας ότι αυτό επιβάλλεται από την ΕΕ.

Παράλληλα, σημειώθηκε ο κίνδυνος το voucher να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής, ενώ όπως τονίστηκε, δεν διασφαλίζεται καν η πρώτη μητέρα στη φθίνουσα σειρά κατάταξης, αφού θα πρέπει η ίδια να βρει δομή για το παιδί της.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ μετά τη συνεδρίαση, σημειώνεται ότι «η πλήρης εξατομίκευση του Voucher, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 5% σε κάθε κατηγορία Voucher και 500 ευρώ στα Voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις δημοτικές δομές». Δεν γίνεται, όμως, κουβέντα για την ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης των δημοτικών δομών, ούτε βέβαια για το πώς θα διεκδικήσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η Ελπ. Παντελάκη κάλεσε την ΚΕΔΕ να επιμείνει ότι πρέπει να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δομών και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως το δικαίωμα του παιδιού τους στην Προσχολική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ