Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βιετνάμ

Με συναντήσεις και επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους ολοκληρώθηκε η χτεσινή μέρα

Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΕΛΤΑΧΗΡ.--

Με τις τελευταίες δραστηριότητες στην Πόλη Χο Τσι Μινχ ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από το περασμένο Σάββατο στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής της τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Την Τρίτη 12/7, πριν μεταβεί στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, η αντιπροσωπεία του Κόμματος πραγματοποίησε συναντήσεις στο Ανόι με την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, με τη διεύθυνση της εφημερίδας «Nhan Dan» («Λαός»), καθώς και με την ηγεσία της Οργάνωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο Τσι Μινχ. Είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βιετνάμ, Ν. Κανέλλο.

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τις ιστορικές σήραγγες Cu Chi, ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων στοών, περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πόλη Χο Τσι Μινχ (τότε Σαϊγκόν), που δημιούργησε και χρησιμοποίησε στον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα του ο βιετναμέζικος λαός, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης Χο Τσι Μινχ. (Ρεπορτάζ από τις χτεσινές δραστηριότητες της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»)

Με την Οικονομική Επιτροπή του ΚΚ Βιετνάμ

Η συνάντηση με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Η συνάντηση με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ το πρωί της Τρίτης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο χτεσινό φύλλο του «Ρ»), η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την έδρα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρόεδρό της, Nguyen Ngoc Bao, καθώς και με άλλα μέλη της Επιτροπής.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον αγώνα που πρέπει να δίνει κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα στη χώρα του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διαφορές στις προσεγγίσεις και απόψεις Κομμουνιστικών Κομμάτων πάνω στα ζητήματα της στρατηγικής και της οικονομίας δε θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο στη συζήτηση μεταξύ τους, στην ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και καθώς, όπως τόνισε, παρά τις ανατροπές το 1991 στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ, όπως και η ανάγκη τα Κομμουνιστικά Κόμματα να παλεύουν πάση θυσία σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε ορισμένα ερωτήματα - προβληματισμούς προς τα στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ:

Πρώτον, η πολιτική του «ανοίγματος» στην οικονομία της αγοράς, των ιδιωτικών επενδύσεων, της εισόδου ξένου κεφαλαίου κ.ο.κ. δεν δημιουργεί και ενισχύει μια ταξική διαστρωμάτωση; Δεν δημιουργεί τμήματα αστικής τάξης τα οποία θα θελήσουν να εκφραστούν και σε πολιτικό επίπεδο, μέσω κομμάτων και σε τελική ανάλυση να κατακτήσουν την πολιτική εξουσία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους (είτε τα συμφέροντα των χωρών τους σε ό,τι αφορά το ξένο κεφάλαιο);

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Νικόλαο Κανέλλο
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Νικόλαο Κανέλλο
Δεύτερον, πώς μπορεί το ΚΚ Βιετνάμ και το εργατικό κράτος να προστατέψουν τα εργατικά συμφέροντα, τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ο ρόλος του κεφαλαίου είναι να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος;

Και τέλος, τρίτον - αν και υπάρχουν βέβαια και άλλα ερωτήματα, όπως σημείωσε - δεδομένου ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πάντα ακολουθείται από την εκδήλωση κρίσης, τι κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας να πιστεύει ότι τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δε θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος κρίσης;

Απαντώντας στα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του ΚΚ Βιετνάμ αναγνώρισε το βάσιμο χαρακτήρα όλων αυτών των προβληματισμών και την άμεση σχέση που έχουν με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚ Βιετνάμ, αναφέρθηκε στη γραμμή της «ανανέωσης» που αυτό έχει υιοθετήσει από το 1986, όπως και στο μοντέλο της «οικονομίας της αγοράς σοσιαλιστικού προσανατολισμού», το οποίο επιβεβαιώθηκε ως κατευθυντήρια γραμμή και στο πρόσφατο 12ο Συνέδριο του ΚΚ της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των καπιταλιστικών σχέσεων και του ξένου κεφαλαίου στο Βιετνάμ, σημείωσε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που προέρχεται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, ανέρχεται πλέον σε πάνω από 50% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, με τον ιδιωτικό τομέα να παίζει έναν ολοένα αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό ρόλο.

Από την επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας «Nhan Dan» και τη συνάντηση με τον διευθυντή της Thuan Huru (στη φωτογραφία, δίπλα στον Δ. Κουτσούμπα)
Από την επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας «Nhan Dan» και τη συνάντηση με τον διευθυντή της Thuan Huru (στη φωτογραφία, δίπλα στον Δ. Κουτσούμπα)
Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, σημείωσε, το ΚΚ Βιετνάμ προχωρά σε συνεχείς ανανεώσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρηθεί ο ηγετικός του ρόλος στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ ως ένα στοιχείο αυτών των αλλαγών ανέφερε το γεγονός ότι το ΚΚ ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών επιχειρήσεων να γίνουν μέλη του Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την «οικονομία της αγοράς σοσιαλιστικού προσανατολισμού», ανέφερε ότι στα πλαίσιά της οι σχέσεις μεταξύ αστικής και εργατικής τάξης πρέπει να υπακούν στους νόμους της αγοράς, σε συνδυασμό και με τους εργατικούς, συνδικαλιστικούς και ασφαλιστικούς νόμους, οι οποίοι ορίζουν, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. και είναι, όπως είπε, σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και τα χαρακτηριστικά της βιετναμέζικης οικονομίας. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σχέδια του βιετναμέζικου κράτους στους τομείς της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και για προγράμματα μείωσης της φτώχειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το τελευταίο ερώτημα, το στέλεχος του ΚΚ Βιετνάμ παρέθεσε μια σειρά χαρακτηριστικά στοιχεία για την άμεση διασύνδεση της βιετναμέζικης οικονομίας με τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) αποτελούν το 20% των συνολικών επενδύσεων της χώρας, οι εξαγωγές που προέρχονται από τις ΑΞΕ αποτελούν το 70% των συνολικών εξαγωγών, το Βιετνάμ συμμετέχει σε 11 διεθνείς και διακρατικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ανταλλαγή αναμνηστικών με την ηγεσία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Χο Τσι Μινχ
Ανταλλαγή αναμνηστικών με την ηγεσία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Χο Τσι Μινχ
Στη βάση όλων των παραπάνω, σημείωσε ότι ο κύκλος της βιετναμέζικης οικονομίας δεν μπορεί να είναι έξω από τον κύκλο της διεθνούς οικονομίας, ενώ ως απάντηση στις συνέπειες που θα επιφέρει η επόμενη καπιταλιστική κρίση, ανέφερε την προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών προβλέψεων, μεγαλύτερης διασύνδεσης των οικονομιών, προώθησης των αναδιαρθρώσεων και της καινοτομίας στην παραγωγή κ.ο.κ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις των δύο ΚΚ γύρω από αυτά τα ζητήματα, ωστόσο επισήμανε ότι φαίνεται πως οι σύντροφοι αντιλαμβάνονται την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία του Βιετνάμ σήμερα, καθώς ουσιαστικά αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια πορεία καπιταλιστικοποίησης της οικονομίας, με τη διαφορά ότι στην εξουσία βρίσκεται ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο προσπαθεί, στο βαθμό που είναι αυτό βέβαια δυνατό, να προωθήσει αιτήματα και δικαιώματα των εργαζομένων.

Με βάση όμως τη συνολικότερη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, πρόσθεσε, ανησυχούμε ότι σε μια πορεία οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα επιδιώξουν να ανατρέψουν και το ΚΚ, να αλλάξουν ακόμα και το σημερινό καθοδηγητικό ρόλο του και να πάρουν οι ίδιες την εξουσία. Αντίστοιχα, επισήμανε και την αρνητική πείρα που υπάρχει για το λαό στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ, από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρισκόταν στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Οπως και στην αρχή αυτής της ανοιχτής και ενδιαφέρουσας συζήτησης, οι αντιπροσωπείες και των δύο Κομμάτων επανέλαβαν ότι θα παλέψουν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων τόσο μεταξύ των δύο ΚΚ όσο και μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Βιετνάμ.

Στην εφημερίδα του ΚΚ Βιετνάμ

Το απόγευμα της Τρίτης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την έδρα της εφημερίδας του ΚΚ Βιετνάμ, «Νιαν Ζαν» («Nhan Dan», που σημαίνει «Λαός»). Αμέσως μετά την υποδοχή της στο χώρο, παρακολούθησε ένα σύντομο βίντεο για την ιστορία του κομμουνιστικού και επαναστατικού Τύπου στο Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται η εξέλιξη της ίδιας της «Νιαν Ζαν», από το πρώτο φύλλο της το 1951, το οποίο εκτίθεται στο χώρο μέχρι σήμερα, η συμβολή του κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ με εκατοντάδες άρθρα στην εφημερίδα της, η θυσία πολλών στελεχών και δημοσιογράφων της που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του βιετναμέζικου λαού.

Ξεχωριστό στοιχείο, άλλωστε, είναι το ίδιο το υπόγειο καταφύγιο που διατηρείται στο χώρο, στο οποίο δούλευαν η συντακτική επιτροπή και δημοσιογράφοι της εφημερίδας κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών της εφημερίδας, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής: «Με μεγάλη συγκίνηση και εκτίμηση επισκεπτόμαστε την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ και θαυμάζουμε την τεράστια ηρωική ιστορία για να τυπώνεται και να γράφεται η εφημερίδα από τους συντάκτες της, διαμέσου των δεκαετιών της πάλης για απελευθέρωση από τον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού. Σήμερα άξιοι συνεχιστές στην περίοδο της ανάπτυξης για το καλό του λαού του Βιετνάμ, για τη φιλία, ειρήνη και συναδέλφωση των λαών.

Με σεβασμό προς τους συντρόφους της ηρωικής εφημερίδας, εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ,

Δημήτρης Κουτσούμπας».

Μετά την ξενάγηση στην έκθεση, ακολούθησε συνάντηση με τον Thuan Huru, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, διευθυντή της «Νιαν Ζαν» και πρόεδρο της Ενώσης Συντακτών Βιετνάμ και της Ομοσπονδίας Συντακτών των χωρών του ASEAN. Στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλα στελέχη της εφημερίδας, επικεφαλής τμημάτων.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Thuan Huru μίλησε σχετικά με την εξέλιξη της εφημερίδας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, όπου πλέον εκδίδει σειρά εντύπων, διαθέτει ιστοσελίδες σε τέσσερις γλώσσες, παραρτήματα στο εξωτερικό κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως ακριβώς όπως τα ΚΚ Ελλάδας και Βιετνάμ έχουν διαχρονικά κοινές ρίζες και αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ξένες επεμβάσεις, έτσι και οι δυο εφημερίδες τους, ο «Ριζοσπάστης» και η «Νιαν Ζαν», έχουν κοινή αγωνιστική πορεία. Παρουσίασε μια σειρά στοιχεία για την πορεία του «Ριζοσπάστη», από την ίδρυση του ΚΚΕ μέχρι σήμερα, για να τονίσει στη συνέχεια ότι παρά τις δυσκολίες της σημερινής εποχής, ο «Ριζοσπάστης» δίνει αποφασιστικά τη μάχη της ενημέρωσης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού και φυσικά τη μάχη για την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της παραπέρα ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας των εφημερίδων των κομμουνιστικών κομμάτων, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε πρόσκληση προς τη διεύθυνση της «Νιαν Ζαν», αντιπροσωπεία της εφημερίδας να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα και τον «Ριζοσπάστη».

Με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Χο Τσι Μινχ

Οι επαφές που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Ανόι ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΚΕ της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Χο Τσι Μινχ, Nguyen Anh Tuan, στην οποία πήραν μέρος και άλλα στελέχη της Οργάνωσης, η οποία φέτος συμπλήρωσε 85 χρόνια από την ίδρυσή της.

Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η σημασία των στενών δεσμών ανάμεσα στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Χο Τσι Μινχ και την ΚΝΕ, για την ανταλλαγή πείρας και την ενίσχυση της διεθνιστικής δράσης. Επίσης, ανταλλάχτηκαν σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς των δύο Κομμουνιστικών Νεολαίων και ιδιαίτερα για την οργάνωση της ιδεολογικής - μορφωτικής δουλειάς και παρέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ