Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Μνήμες και διδάγματα από τη Μάχη στο «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου

Πλήθος κόσμου, δέος και συγκίνηση στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη

Η σημαία του Λόχου Αγ. Ελεούσας του ΕΛΑΣ εκτέθηκε στην οδό Μπιζανίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Η σημαία του Λόχου Αγ. Ελεούσας του ΕΛΑΣ εκτέθηκε στην οδό Μπιζανίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Οργανώσεων Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συμμετείχε στην εκδήλωση - αφιέρωμα που συνδιοργάνωσαν με το παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για τη συμπλήρωση των 72 χρόνων από τη Μάχη στο σπίτι - «κάστρο», της οδού Μπιζανίου 10. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση του χρονικού της μάχης, στην οποία 10 νέα παλικάρια οργανωμένα στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν το λαό της Καλλιθέας από τους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε η Τούλα Μητσέα, στέλεχος του Κόμματος, η οποία ανέδειξε τα πολύτιμα διδάγματα που αντλεί το ΚΚΕ από την ηρωική του Ιστορία, ώστε να γίνει πιο ικανό, πιο μαχητικό στην πάλη για το δίκιο του λαού. Αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ήταν «αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα στρατόπεδα, το ένα με Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και το άλλο με Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ». Σημείωσε την ταυτόχρονη επιδίωξη των ιμπεριαλιστών να ξεμπερδέψουν με το πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ενωση, που οικοδομούσε το σοσιαλισμό.

Αναφερόμενη στην έναρξη του πολέμου, στάθηκε στις συνθήκες βαριάς παρανομίας στις οποίες δρούσε το ΚΚΕ, χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με όλα τα στελέχη του στη φυλακή: «Σ' αυτές τις συνθήκες, το Κόμμα μας, αποδεικνύοντας τον πρωτοπόρο ρόλο του, πρωτοστάτησε για να φουντώσει ο αγώνας σε όλη τη χώρα, για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη» ανέφερε η Τ. Μητσέα και πρόσθεσε ότι η Μάχη της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα ήταν τμήμα αυτής της ηρωικής προσπάθειας: Του σκληρού αγώνα εναντίον των χιτλερικών, των ταγμάτων ασφαλείας, των τρομοκρατικών ομάδων που συνεργάζονταν με τους ναζί.

Το μνημείο με τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στη μάχη
Το μνημείο με τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στη μάχη
Ανάμεσα στα συμπεράσματα από αυτές τις λαμπρές σελίδες του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, η Τ. Μητσέα υπογράμμισε ότι η «εθνική - ταξική ενότητα δεν υπάρχει ούτε σε περίοδο ειρήνης ούτε στον πόλεμο, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν κοινά ταξικά συμφέροντα. Οτι είναι λαθεμένη η άποψη περί συμμετοχής του ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις που έχουν στόχο την αστική διαχείριση».

Οπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, «οι λαοί μόνο ένα δρόμο έχουν να βαδίσουν: Αυτόν της οργανωμένης μαζικής λαϊκής πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος», σήμερα που «η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη είναι τεράστια και πρέπει να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία». Γι' αυτό «η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι ο ρεαλιστικός δρόμος που βασίζεται στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μόνο αφού φύγουν απ' τη μέση οι κεφαλαιοκράτες, που ιδιοποιούνται τον πλούτο τον οποίο παράγουν οι εργαζόμενοι».

Τελειώνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι «στις σημερινές συνθήκες, τιμώντας την Ιστορία του Κόμματός μας και τους νεκρούς μας, καταθέτουμε κόπους και θυσίες για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, για την αναγέννηση της ταξικής πάλης, για το σοσιαλισμό».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα Β. Λιόγγαρη εκ μέρους της ΠΕΑΦΕ. Ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα που περιλάμβανε απαγγελία ποιημάτων και αντάρτικα τραγούδια και ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που σκοτώθηκαν στις μάχες ή εκτελέστηκαν στην Καλλιθέα από τους ντόπιους και Γερμανούς φασίστες και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Τέλος, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση της αιματοβαμμένης σημαίας του Λόχου Αγ. Ελεούσας του ΕΛΑΣ στην είσοδο του σπιτιού - «Κάστρου» της οδού Μπιζανίου 10, προκαλώντας τη συγκίνηση όλων.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ