Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των προσφύγων

Eurokinissi

Το «πάρτι» εκατομμυρίων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ΜΚΟ κερδοσκοπώντας, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων σε βάρος της ίδιας της ζωής των προσφύγων και μεταναστών, ήταν το κυριότερο στοιχείο που αναδείχτηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ, που έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την κυβέρνηση για το θέμα του Προσφυγικού.

Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, Γιάννης Μουζάλας: «Για το 2015, λοιπόν, τα χρήματα από τα έκτακτα (κοινοτικά προγράμματα για το Προσφυγικό) έχουν απορροφηθεί». Διατέθηκαν 51,96 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27,83 εκατ. δόθηκαν στο κράτος τα 24,13 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς. «Το 2016 έχουμε μια χειροτέρευση. Τα λεφτά που μπορούσε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από αυτά τα προγράμματα των εκτάκτων, ήταν 210 εκατομμύρια ευρώ. Προσέξτε τώρα: Από τα 210 εκατομμύρια ευρώ τα 59,82 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στο κράτος και τα 150,62 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε»! Πρόσθεσε ότι «είναι εις βάρος της οικονομικής κατάστασης το γεγονός ότι με βάση τα διεθνή στάνταρτς ένας διεθνής οργανισμός ή μια ΜΚΟ που αξιοποιεί τα χρήματα που της δίνουν ξοδεύοντας το 20% με 25% για δικά της διοικητικά έξοδα - αυτό αφορά το 25% στα 150 εκατομμύρια ευρώ - θεωρείται χρηστή διοίκηση. Δεν είναι καλό για τον τόπο το ότι έγινε έτσι».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα λεφτά που δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ» είπε, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία «θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο Προσφυγικό».

Το θέμα των ΜΚΟ προσπεράστηκε από τα άλλα αστικά κόμματα. Επιπρόσθετα οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, για να οξύνουν τον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά, επικέντρωσαν την κριτική τους στα κονδύλια που δεν απορρόφησε η κυβέρνηση για να τη χαρακτηρίσουν «ανίκανη», αλλά και για αδιαφάνεια όσον αφορά από τη διαχείριση των κονδυλίων που κατάφερε να πάρει από την ΕΕ.

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε την υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αφού στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έδωσαν την έγκρισή τους στην κυβέρνηση να κλείσει τις απαράδεκτες συμφωνίες με την ΕΕ και αποδέχτηκαν όλοι μαζί από κοινού, κυβέρνηση και λοιπά αστικά κόμματα, το σύνολο των προκλητικών αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που οδήγησαν στον εγκλωβισμό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τώρα εμφανίζονται τάχα να αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκλωβισμένοι.

Ειδικά για τις ΜΚΟ ανέφερε ότι «ο κ. Μουζάλας ήταν αποκαλυπτικός για το "πάρτι" που γίνεται από τις ΜΚΟ, που η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει διασυνδέσεις με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου. Δεν αναφέρεται σ' αυτό η ΝΔ. Φαίνεται ότι είναι σύμφωνη με τις ΜΚΟ και με τη δράση τους. Δεν υπάρχει στην Επερώτησή της καμία αναφορά».

«Το κύριο ζήτημα είναι - είπε - να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, την οποία αποδέχεται η ΝΔ. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σ' όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων. Να φύγουν το ΝΑΤΟ, η FRONTEX και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ