Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας!

Αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας να δοθούν άμεσα λύσεις στα καυτά προβλήματα (λειψυδρία, αποζημιώσεις κλπ.), που «καίνε» τους αγρότες της Θεσσαλίας

«Θολές» απαντήσεις και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης σε αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ) - τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, ο Β. Παπαλίτσας, γενικός γραμματέας της ΕΟΑΣΝΚ, οι Β. Αναγνωστόπουλος και Δ. Καρράς και ο Δ.Τσιανάβας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά - κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα για το πρόβλημα της λειψυδρίας. Επί της ουσίας, ο υπουργός Γεωργίας δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος που «καίει» τους αγρότες και όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας, καταστρέφει τις αγροτικές καλλιέργειες, απειλεί με δίψα τους ανθρώπους και με ανεπανόρθωτες καταστροφές το περιβάλλον.

Οσον αφορά στο αίτημα του αγροτικού κόσμου για έγκαιρη και πλήρη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ή πρόκειται να υποστούν καταστροφές από τη λειψυδρία, ο Γ. Ανωμερίτης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, άφησε «μετέωρο» το θέμα, αφού το παρέπεμψε στον ΕΛΓΑ, ο οποίος, όμως, καλύπτει τις ζημιές πάνω από το 20%. Επανέλαβε δε την ανέξοδη υπόσχεση, που εδώ και χρόνια ακούγεται από κυβερνητικά «χείλη» και δεν υλοποιείται, ότι το έργο του Σμοκόβου είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης!!! Επιπλέον, όσον αφορά στα έργα της λιμνοδεξαμενής στο Δήμο Φύλλου και του φράγματος Δαφνοσπηλιάς στο Δήμο Καλλιφωνίου, είπε ότι εάν οι ενδιαφερόμενοι φορείς δώσουν τα τεχνικά δελτία, τότε θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο (;).

Το υπόμνημα της ΕΟΑΣΝΚ

Σε υπόμνημα που επέδωσε η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΚ στον υπουργό Γεωργίας επισημαίνεται ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες, ότι ο κίνδυνος της καταστροφής των καλλιεργειών στο νομό βρίσκεται ήδη προ των πυλών και ότι τα πρώτα αποτελέσματα της λειψυδρίας άρχισαν να φαίνονται, ιδιαίτερα στις βαμβακοφυτείες με την πτώση του καρπού. Και υπογραμμίζεται: «Το σημερινό πρόβλημα δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η ΕΟΑΣΝΚ και άλλοι φορείς του νομού, επί σειρά ετών θέτουν το ζήτημα της χρηματοδότησης κατασκευής μεγάλων και μικρών φραγμάτων και αρδευτικών έργων, που θα δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και θ' ανακουφίσει τόσο τους αγρότες του νομού μας και της Θεσσαλίας, όσο και τους 100.000 ανθρώπους που υδρεύονται από της λίμνη Πλαστήρα, που σχεδόν κάθε χρόνο από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβρη πίνουν νερό, το οποίο βρίσκεται στα όρια της υγειονομικής καταλληλότητας».

Στο υπόμνημα τονίζεται, δε, ότι είναι βέβαιο πως θα προκύψουν ζημιές σε 100.000 περίπου στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Παλαμά και Φύλλου, παρά την ευεργετική βροχόπτωση που είχε την 31η Ιούλη και 1η Αυγούστου και ισοδυναμεί με ένα πότισμα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΚ, σύμφωνα και με το διεκδικητικό πλαίσιο που αναφέρεται στο υπόμνημα, ζήτησε:

  • Να εξαγγελθούν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς με τον εξής τρόπο: α) Μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχουν οριστεί οι επιτροπές εκτίμησης από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών. β) Από τις 25 Αυγούστου έως 15 Σεπτέμβρη να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες. γ) Από τις 15 Σεπτέμβρη έως 10 Οκτώβρη να γίνουν οι εκτιμήσεις. δ) Μέχρι τέλος του χρόνου να καταβληθούν αποζημιώσεις και ως βάση της πραγματικής παραγωγής να υπολογιστεί ο μέσος όρος του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος για τον υπολογισμό του μεγέθους της ζημιάς.
  • Την άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο Δήμο Φύλλου και του φράγματος Δαφνοσπηλιάς στο Δήμο Καλλιφωνίου.
  • Την άμεση και ολοκληρωτική χρηματοδότηση, με την ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας του Γ' ΚΠΣ, των αρδευτικών του φράγματος Σμοκόβου, η μελέτη του οποίου είναι κατατεθειμένη στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Απρίλη του 2001.
  • Την ένταξη του καθαρισμού των αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών και ποταμών στο τομεακό πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ για τον περιορισμό των απωλειών νερού.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η λειψυδρία στο νομό, ως αντικειμενικό περιβαλλοντικό πρόβλημα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός που ψηφίστηκε στις 24 Απρίλη 2001 για τη νέα ΚΟΑ του βαμβακιού στην ΕΕ.
Προβλήματα στην παραγωγή πιπεριάς

Ο υπουργός Γεωργίας δεν έδωσε καμία απάντηση και στο αίτημα που του έθεσε η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΚ για τη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών πιπεριάς που έχουν γίνει έρμαια των εμπόρων και μεσαζόντων, οι οποίοι τους αναγκάζουν να πουλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής και συλλογής. Οπως τονίζεται σε σχετικό υπόμνημα της ΕΟΑΣΝΚ «χιλιάδες αγρότες στο νομό Καρδίτσας, μπροστά στα αδιέξοδα, στην πενταετία που πέρασε, εγκατέλειψαν τη βαμβακοκαλλιέργεια, στράφηκαν στη σιτοκαλλιέργεια, διπλασιάζοντας την καλλιέργεια σιτηρών, ενώ έξι χιλιάδες στρέμματα από τα διακόσιες χιλιάδες που βγήκαν από τη βαμβακοκαλλιέργεια καλλιεργήθηκαν με βιομηχανική πιπεριά που προορίζεται για τουρσί».

Η ΕΟΑΣΝΚ ζήτησε για τους παραγωγούς πιπεριάς:

  • Να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Γεωργίας για να προστατεύσει τους παραγωγούς πιπεριάς και να υποχρεώσει τους εμπόρους ν' απορροφήσουν το προϊόν σε τιμή που να μην είναι κάτω των 100 δρχ. ανά κιλό.
  • Να υποχρεωθούν στο μέλλον οι βιομήχανοι να συνάψουν συμβάσεις με τους παραγωγούς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη προστασία των παραγωγών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ